Poštovati pravo na dostojanstvo bosanskog naroda: Majke Srebrenice traže javno izvinjenje od Univerziteta u Beču zbog negiranja genocida

 

Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” uputili su otvoreno pismo Univerzitetu u Beču u kojem zahtijevaju javno izvinjenje.

Švicarske organizacije “Survivants du génocide de 1995” i “Solidarité avec la Bosnie” su proslijedile pismo Majki Srebrenice Univerzitetu u Beču, u kojem se traži javno izvinjenje od Univerziteta. Pismo ističe da je Univerzitet u Beču bio umiješan u negiranje genocida, što je potvrđeno slučajem profesora Manoscheka.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani rektore Schütz,

Godine 1992. kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, Međunarodna zajednica je uskratila Bosni i Hercegovini pravo na samoodbranu. Bosni je nametnut embargo na oružje. Kada su Bosanci uspjeli pružiti neki otpor, oni su razoružani od strane Međunarodne zajednice i obećana im je sigurnost u sigurnim zonama pod zaštitom trupa UN-a.

Unatoč navodnoj ulozi trupa UN-a u zaštiti prava Bosanaca na život, oni su završili masakrirani uz pomoć UN-a. Trupe UN-a čak su pomogle snagama Srba tako što su identificirale i odvojile muškarce od njihovih obitelji, olakšavajući njihovo pokolj. Pravo na život se nije primjenjivalo na Bosance.

Dostojanstvo je pravo osobe da bude cijenjena i poštovana zbog sebe same i da se tretira etički. Pravo na dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici je sada povrijeđeno od strane Univerziteta u Beču.

Vaš prethodnik, rektor Engl, obaviješten je od strane Instituta za istraživanje genocida Kanada da je Sveučilište u Beču bilo umiješano u Bosanski Genocid. Međutim, odgovor koji je primljen od rektora Engla nije bio potpisan i nedostajala mu je osnovna etika pisanja pisama.

Zabrinjavajuće je da je Univerzitet u Beču napisao tako manjkav i uvredljiv dokument o najvećem zločinu – genocidu. To pismo nije samo bilo formalno uvredljivo, nego i činjenično pogrešno. Prema članku u austrijskom listu Falter, profesor Manoschek sada više ne smije predavati na Univerzitetu u Beču zbog negiranja genocida.

To pokazuje da je izjava bivšeg rektora Engla činjenično pogrešna, jer dokazuje da se negiranje genocida ranije predavalo na Sveučilištu u Beču.

Mislimo da se mora poštivati pravo na dostojanstvo bosanskog naroda. Stoga zahtijevamo javno izvinjenje Univerziteta u Beču žrtvama genocida u Srebrenici”, navodi se u saopćenju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79