Poticaji Vlade KS: Grantovi dodijeljeni institucijama u kojima rade članovi komisije

Sredstva Vlade KS su dobili Ekonomski institut i Ekonomski fakultet. Predsjednik komisije koja je odlučivala o odabiru korisnika grant sredstava bio direktor Ekonomskog instituta i vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, a jedan od članova bio docent s Ekonomskog fakulteta.

U maju ove godine Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo raspisalo je javni poziv za odabir korisnika poticajnih sredstava (“Poticaj razvoju male privrede”) u Kantonu Sarajevo za 2019. godinu.

Nakon provedene procedure izbora korisnika, Vlada Kantona Sarajevo na sjednici održanoj 10. oktobra donosi Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. godini, piše Žurnal.

Kako je navedeno na službenoj stranici, ukupan iznos odobrenih sredstava bio je 1.350.473 maraka. Na javni poziv apliciralo je 116 subjekata, a uvjete javnog poziva ispunilo je njih 60.

Program je obuhvatao deset vrsta podrške, a jedan od programa bio je pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede.

U sklopu navedene podrške, 45.000 maraka dobio je Ekonomski institut za “mentorsku/konsultantsku podršku u svim segmentima poslovanja privrednih subjekata”, dok je Ekonomski fakultet (Centar za podršku poduzetnicima) dobio 13.671 maraka za “edukaciju žena-poduzetnica kroz održavanje radionica za žene u poduzetništvu”.

I tu ne bi ništa bilo čudno, da obje institucije nisu imale svoje predstavnike u komisiji koja je odlučivala o odabiru korisnika grant sredstava.

Kako je navedeno na Službenoj stranici Vlade KS, ta komisija je ove godine bila u proširenom sedmočlanom sastavu, za razliku od prethodnih godina kada su je činila tri člana isključivo iz reda službenika Ministarstva privrede. Sada su tu bili i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije KS, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak.

Predsjednik komisije bio je Muamer Halilbašić, koji obnaša funkciju direktora Ekonomskog instituta, a jedan od članova bio je Emir Kurtić, docent na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Halilbašić nije želio dati izjavu Žurnalu, dok je Kurtić kazao kako nisu znali ko se prijavio kada su angažovani u navedenu komisiju: “Prvo se utvrdilo da li svi ispunjavaju formalno-pravne kriterije da uopće budu prijavljeni. Kad je to utvrđeno, neko je eliminisan, onda je ostalo to što je ostalo. Potom smo se dogovarali koji ćemo program za koju sjednicu ostaviti.”

Kako govori Kurtić, Halilbašić i on uopće nisu prisustvovali sjednicama na kojima odlučivalo o programu na koji su se prijavili Ekonomski institut i Ekonomski fakultet: “Odmah na početku rada komisije dogovoreno je da će se po programima u kojima imamo bilo kakav potencijalni sukob interesa, da ćemo se izuzeti iz bilo kakvog odlučivanja na tu temu. Komisija je imala dovoljan broj članova da može u skladu s poslovnikom raditi i kad se izuzmu članovi koji imaju potencijalni problem. Uopće se nismo pojavili na toj sjednici kada se odlučivalo o tome, da ne bi bilo išta sporno.”

Iako se Vlada KS pohvalila kako će umjesto dosadašnja tri, čak sedam članova komisije odlučivati o dodjeli grant sredstava, ispostavilo se da je, u nekim slučajevima, o dodjeli sredstava odlučivala komisija koja je brojala manje članova.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79