Potpredsjednik Republike Srpske: Državna imovina nije vlasništvo entiteta

Ovaj zakon, osim što reafirmira pokušaj afirmiranja nepostojećeg suvereniteta entiteta, nauštrb suvereniteta države, on je i nastavak pokušaja “entitetskog nacionaliziranja” imovine i delegitimiziranja države, kaže Duraković

 

Državna imovina nije vlasništvo entiteta, tako da ni Republika Srpska ni Federacija BiH nemaju ustavno pravo da regulišu pitanje državne imovine na bilo koji način.

Navodi ovo u saopćenju Ćamil Duraković, potpredsjednik RS, nakon što je sinoć NSRS usvojila neustavni zakon o državnoj imovni.

– Međutim, ovo nije prvi put da entiteti pokušavaju regulisati pitanje državne imovine. Desilo se to i u slučajevima Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakonu o šumama, Zakonu o unutrašnjoj plovidbi, Zakonu o statusu državne imovine u Republici Srpskoj, ali i u slučajevima u Federaciji BiH.

Iako nema stvarne nadležnosti u parlamentarnu proceduru uputiti zakon kojim se reguliše materija koju entitet nema pravo pravno regulisati, Narodna skupština je usvojila ovaj zakon. On se treba naći pred Vijećem naroda, a ukoliko se usvoji, vrlo brzo i pred Ustavnim sudom BiH… istim putem kao u slučajevima ranijih sličnih zakonskih rješenja.

Ovaj zakon, osim što reafirmira pokušaj afirmiranja nepostojećeg suvereniteta entiteta, nauštrb suvereniteta države, on je i nastavak pokušaja “entitetskog nacionaliziranja” imovine i delegitimiziranja države.

Zakon na državnom nivou bi suštinski i trajno riješio pitanje državne imovine, što je moguće postići na dva načina – da Visoki predstavnik nametne zakonsko rješenje ili da dogovorom i kompromisom konačno sami uredimo ovo pitanje, a što ne smije ići na štetu posjednika državne imovine, građana, države i institucija Bosne i Hercegovine.

Na kraju, moram dodati da nijedan stranački sporazum ne može biti iznad Ustava i odluka Ustavnog suda – dodao je Duraković

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79