Potpredsjednik RS: Suzdržite se donošenja odluka koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima

Potpredsjednik RS: Suzdržite se donošenja odluka koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima


Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po principima, te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu – rekao je Ćamil Duraković, potpredsjednik RS.

Kandidati opozicije u RS ni jednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u bh. entitetu RS.

Kaže da je čitao dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u FBiH. Potpuno su ignorisani i preskočene sve inicijative koje je uputio prema političkim subjektima u FBiH, koje je zamolio da ih uvrste u taj sporazum.

– Ni riječi o “povratničkoj karti”, o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku – kaže Duraković.

Dodaje da neće dozvoliti “da se preko nas lome koplja i da ljudi ovdje, koji su manjina i koji nude alternativu u odnosima sa Banja Lukom, urade bilo šta što će rezultirati kao štetno po odnos institucija prema Bošnjacima i Hrvatima u ovom entitetu”.

– Ako treba, neka “propadnu” naši glasovi, ali nas nećete slomiti. Da ste pokazali minimum interesa – i vi u Federaciji kad ste pisali ‘programe’ za naše zahtjeve, i vi u RS-u kao opozicija i neko ko je trebao ponuditi drugačiju politiku prema Bošnjacima i Hrvatima ovdje – a niste, mogli bismo razgovarati, izložiti se rizicima i trpiti udare – zaključuje Duraković.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija