Potvrđena optužnica protiv Kerima, Azemine, Nedima, Ragiba, Dženite i Vahide zbog zloupotrebe položaja

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Kerima Muhameda Zubčevića, Azemine Golo, Nedima Lule, Ragiba Karića, Dženite Kulovac i Vahide Hume zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

Kako je saopćeno, optuženi Kerim Muhamed Zubčević se tereti da je od 24. septembra 2014. do 03. juna 2016. godine kao direktor firme „Supplies Group International“ potpisao sa Privrednom bankom Ugovore o restrukturi kreditnog zaduženja i to jedan u iznosu od 700.000,00 drugi od 748.342,00 KM.

U ugovorima je bilo navedeno da će se nakon izgradnje proizvodne hale, izvršiti uknjižba založnog prava u korist banke na nekretnini koja će biti izgrađena na području Tešnja.

Svjestan da je to bio drugi po redu reprogram kredita koji je banka odobrila, nastavio je sa neplaćanjem glavnice kreditnog zaduženja. Optuženi je u vrijeme kada je donesena odluka o restrukturiranju kredita već osmislio plan da se osnuje nova firma “Supplies Group Technology” sa kojim je, na njegov prijedlog, Općina Tešanj zaključila ugovor o investiranju

Navedena firma je 2017. godine sagradila nekretninu na kojoj je Privredna banka trebala upisati hipoteku, međutim, to nije bilo moguće s obzirom da je izgradila novoosnovana frima.

Tako je pribavio imovinsku korist firmi SGI u iznosu od 334.973,33 KM.

Dakle, iznos neispunjenih kreditnih obaveza prema Privrednoj banci Sarajevo za koji je i oštećena. Azemina Golo, Nedim Lulo, Ragib Karić i Dženita Kulovac optuženi su za nesavjestan rad u službi i kivotvorenje službene isprave dok je Vahida Humo optužena za nestavjestan rad u službi. Iako su znali da optuženi Zubčević ne izvrašava kreditne obaveze, onemogućili su banci kolateral u vidu hipoteke na nekretnini te ga zamijenili založenom opremom. Dakle, kao odgovorne osobe u PBS-u nisu se rukovodili interesima banke prilikom donošenja odluke o restrukturiranju kredita a po zahtjevu optuženog Zubčevića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79