Potvrđena optužnica protiv policajaca: Uzimali novac da ne bi izdavali prekršajne naloge!

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv dvojice službenika iz Policijske stanice Centar Tuzla Enisa Tučića (49) i Slađana Iličića (47) zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produžena krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblik koristi i krivotvorenje službene isprave.

U optužnici je obrazloženo da su ova dvojica policijskih službenika u periodu od novembra 2018. do početka januara 2019. godine zloupotrijebili položaj i ovlaštenja i postupali suprotno Instrukcijama o postupanju policijskih službenika u oblasti sigurnosti saobraćaja MUP-a TK te su izvršili kontrolu više vozača koji su počinili prekršaje i tim vozačima pribavili korist tako što im nisu izdavali prekršajne naloge.

Također, obavljajući svoje službene dužnosti kontrole saobraćaja, od određenog broja vozača koji su počinili prekršaje tražili su i uzimali manje iznose novca da im ne bi izdavali prekršajne naloge te su u obrasce za kontrolu saobraćaja upisivali neistinite podatke da je stanje kod tih vozača uredno. Na taj način su postupali suprotno odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se spomenutim izrekne sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva i dužnosti u MUP-u TK i drugim policijskim agencijama u BiH u periodu od pet (5) godina. Također, predloženo je da se od optuženih oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79