Potvrđeno pisanje Crne-Hronike: Državljani Srbije su pravili incidente tokom turnira na Ilidži

Potvrđeno pisanje Crne-Hronike: Državljani Srbije su pravili incidente tokom turnira na Ilidži


Mi smo u dokumentiranju ovog incidenta došli do informacija da je bilo još incidenata, koji su prethodili tome koji su pravili državljani Srbije koji su bili sudionici turnira. To nam nije prijavljeno. Dakle, naknadno smo došli do informacije.

Ovo je tokom gostovanja u emisiji Polis na Televiziji Sarajevo (TVSA) rekao Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformirane policije Uprave policije KS, koji je govorio o incidentu koji se dogodio tokom turnira u malom nogometu na Ilidži, u kojem je jedna osoba iz Srbije zadobila povrede nožem.

Hrvat je još rekao ono što je policiji prijavljeno jeste incident koji se dogodio na teritoriji općine Ilidža, na što su odmah reagirali i u brzoj akciji sarajevske policije priveli 10 osoba.

(VIDEO) Detalji drame u Sarajevu: Obračun nastao zbog zastave, djeca iz Splita pjevali sramotne pjesme

 

Odnosno osigurali smo adekvatan odgovor u skladu sa zakonom, te identificirali i lišili slobode 10 lica. Pod nadzorom Tužiteljstva ćemo u potpunosti rasvijeliti taj događaj”, rekao je Hrvat.

Kao što smo već prvi pisali o tome, problem nastao zbog zastave i “bahaćenja” pojedinih roditelja bivših beogradskih navijača.

“Jeste zastava FK Zvezdare velika, ali klupski grb je cvijet i nema nikakvih nacionalističkih obilježja, čak ni srpskih boja”, pojašnjava M.M. da zastava ne može ni u kom slučaju da predstavlja provokaciju.

Kako doznaje portal Crna-Hronika problem se mogao riješiti dan ranije, kada je roditeljima iz Srbije predloženo da ne postavljaju spornu zastavu na ogradu. Nakon upozorenja, roditelji su sutradan ipak postavili spornu zastavu.

“Svemu kumovao alkohol”

Zastava ko zastava nema nikakvih spornih obilježja za obične roditelje i posmatrače ali za one koji su uključeni u balkansku navijačku scenu itekako ima. Kao što doznaje portal Crna-Hronika navedena zastava je navijački transparent ekipe iz Beograda pod nazivom “Bulke” čija djeca su učestvovali na turniru.

Portal Crna-Hronika doznaje da par napadnutih roditelja su od ranije poznati balkanskoj-navijačkoj sceni ali i poznati policijskih organima reda i mira.

Podsjetimo, sarajevska policija je identifikovala, pronašla i uhapsila 10 lica osumnjičena za krivično djelo “Nasilničko ponašanje”, koji se terete da su u hotelu napali na internacionalnom turniru osobe iz Beograda, te da je diskvalifikovana ekipa iz Splita čija su djeca na Ilidži skandirala “Ubij Srbina”.

Incident na Ilidži su osudili čelni ljudi Grada Sarajeva, gradonačelnica Benjamina Karić, premijer Edin Forto, ministri Admir Katica i Samir Avdić, Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH, političar Vojin Mijatović, kolumnista Dragan Bursać…


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija