Potvrđeno: Podnesena treća prijava protiv KCUS-a i Sebije Izetbegović

Advokat Damir Koldžo je prošle sedmice Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnio još jednu prijavu protiv Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i generalne direktorice Sebije Izetbegović. Ovo je treća prijava koju je Koldžo predao uime porodica koje su izgubile najbliže zbog, kako se navodi u prijavi, nemara u liječenju, a riječ je o Covid pacijentima.

Kako nam je potvrdio Koldžo, treću prijavu podnijela je Sonja Cerić, čiji je muž Adnan preminuo u KCUS-u.

Otpusna pisma

– Adnan Cerić bio je na liječenju od 3. aprila do 2. maja. Prvo je bio Covid pacijent, potom nakon 15 dana su mu rekli da više nije pozitivan na koronu te su ga prebacili na redovan odjel. Na dan kada je preminuo, ljekari su mu rekli da je dobro i da izlazi vani – kazao je Koldžo.

Kad je predao zahtjev za dokumentaciju, nakon 30 dana dobio je dva otpusna pisma iz dvije klinike.

– Čudan je i nalaz EKG-a koji sam dobio. Ili je pogrešan nalaz ili se ne slaže vrijeme. Dobio sam nalaz specijaliste koji nije potpisan i mikrobiološki nalaz. Ništa više nisam dobio – rekao je Koldžo.

Prijavu je podnio protiv generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović, šefa Infektivne klinike KCUS-a Rusmira Baljića, šefa Odjela kliničke infektologije Akifa Osmića i drugih.
Urađena obdukcija

Prema nalogu Tužilaštva KS, urađena je obdukcija tijela Adnana Cerića odmah nakon smrti, početkom petog mjeseca.

– Prijava je bila za „spornu smrt“. Tužilaštvo je naredilo obdukciju, ona je urađena, ali nalaz nismo nikada dobili. Nije mi poznato ni je li pismeni otpravak nalaza urađen – istakao je Koldžo.

Nakon što je predao prijave uime porodica Palić, Hota, sada i Cerić Koldžo je najavio i četvrtu prijavu.
Niko nije saslušan

Ni dva mjeseca nakon što je advokat porodica Palić i Hota Damir Koldžo Tužilaštvu KS predao krivične prijave protiv KCUS-a i generalne direktorice Sebije Izetbegović niko nije saslušan.

– Niko nije pozvan na saslušanje. Dešava se ono što sam rekao kada sam predao krivične prijave. Zaprimili su prijavu, pokupili dokumentaciju i sada to negdje stoji – rekao je Koldžo za Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79