Povećanje plata u KS za oko 100 miliona KM: Članovi Vlade zadovoljni ukupnim iznosom povećanja plata

Vlada Kantona Sarajevo predstavila je danas rezultate uspješno provedenih socijalnih dijaloga sa sindikatima u javnom sektoru, ističući potpisane kolektivne ugovore koji donose povećanje plata i unapređenje uslova rada za zaposlene u različitim sektorima.

Premijer Nihad Uk naglasio je političku odluku Vlade za povećanje osnovice za obračun plata svim zaposlenima u javnom sektoru, a ministri su iznijeli detalje o konkretnim promjenama u svakoj oblasti.

U sektoru obrazovanja, ministrica Naida Hota-Muminović istakla je značajne korake u povećanju plata nastavnika i drugih zaposlenika u školama, što je rezultiralo značajnim rastom primanja od 48% u proteklih tri godine.

Također, ministar Enis Hasanović naglasio je povećanje izdvajanja za finansiranje plata i dodataka za zdravstvene radnike, dok su ministar Bojan Bošnjak i ministrica Adna Mesihović istakli beneficije u sektoru komunalne privrede i visokog obrazovanja i nauke.

Dodatno, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica istakao je poboljšanja u materijalnom položaju policajaca, dok je ministrica Darja Softić Kadenić govorila o povećanju plata za državne službenike i namještenike, s naglaskom na socijalnu pravednost i podršku za uspješne radnike.

Na kraju, premijer Uk istakao je važnost socijalnog dijaloga te uputio apel sindikatima da prestanu sa štrajkom u osnovnim školama, naglašavajući ugroženost prava učenika i roditelja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79