Poziv Duške Jurišić: Elektroprivreda Herceg-Bosne treba početi prikupljati sredstva za Javni servis

Poziv Duške Jurišić: Elektroprivreda Herceg-Bosne treba početi prikupljati sredstva za Javni servis


Na press konferenciji održanoj od strane Naše stranke, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice, Duška Jurišić, istakla je ključne aspekte o slobodi izražavanja, Javnom RTV servisu i slobodi okupljanja u Bosni i Hercegovini.

Naglasila je da su interesi zemlje i Međunarodne zajednice usklađeni po pitanju ovih važnih principa.

Jurišić je istakla da je nedavni izvještaj Evropske komisije jasno upozorio da će eventualno usvajanje zakona o registraciji nevladinih organizacija RS-a, a koji bi predstavljao korak unazad za evropske integracije. Nacrt ovog zakona je, kako je istaknuto, upućen u proceduru posljednjeg dana.

Uz to, Jurišić je izrazila zabrinutost zbog toga što, prema njenim riječima, jedan od entiteta ne poštuje uslove koji su predviđeni. Navela je da će preduzeti sve mjere kako bi zaštitila rad nevladinih organizacija i civilno društvo od retrogradnih poteza, uključujući i optužbe za strane agente.

Govoreći o BHRT-u (Javni RTV servis), istaknula je da je on simbol i zastava Bosne i Hercegovine, te da je podrška ovom servisu podrška samoj državnosti zemlje. Pozvala je Elektroprivredu Herceg-Bosne da počne s prikupljanjem sredstava za BHRT kako bi se osigurala adekvatna finansijska podrška ovoj instituciji.

Jurišić je naglasila da je u ovom trenutku ključno poštovanje postojećeg zakonodavstva te je pozvala sve institucije, uključujući i Elektroprivredu Herceg-Bosne, da djeluju u skladu s pravnim okvirom kako bi se osigurala zaštita slobode medija i rad Javnog RTV servisa.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija