Poznato na kojem mjestu se nalazi pasoš BiH na listi najmoćnijih na svijetu u 2023. godini

 

Trio azijskih zemalja za svoje stanovnike je osigurao najveću slobodu putovanja od bilo koje druge zemlje, prema novom tromjesečnom izvještaju koje je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henli i Partners.

Građani Japana uživaju pristup bez viza ili uz vizu na zahtjev u rekordne 193 destinacije širom svijeta, odmah ispred Singapura i Južne Koreje čiji građani mogu slobodno posjetiti 192 zemlje u svijetu.

Sada kada se Azija i Pacifik otvaraju nakon Covida, veća je vjerovatnoća da će njeni građani ponovno koristiti tu slobodu putovanja.

Globalna putovanja vratila su se na nivo od oko 75 odsto prije pandemije, prema najnovijem izdanju Henli Passport Indeksa, koje se temelji na podacima Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA).

Ispod prve tri azijske zemlje nalazi se mnoštvo evropskih zemalja uključujući Njemačku i Španiju, koje su izjednačene sa 190 “slobodnih” destinacija, a slijede ih Finska, Italija i Luksemburg sa 189.Na listi se dalje nalaze Austrija, Danska, Holandija i Švedska koje su izjednačene na petom mjestu, dok su Francuska, Irska, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo na 6. mjestu.

Novi Zeland i Sjedinjene Države pojavljuju se na broju sedam, uz Belgiju, Norvešku, Švajcarsku i Češku.

Državljani Afganistana opet su na dnu indeksa i mogu pristupiti u samo 27 zemalja bez prethodnog traženja vize.

Kako su rangirane zemlje regije

U izvještaju koji se odnosi na 2023. godinu, Bosna i Hercegovina nalazi se na 49. mjestu sa 118 destinacija na koje njezini stanovnici mogu putovati bez viza. Bolje od BiH su rangirane Srbija na 38. mjestu sa 136 destinacija, Sjeverna Makedonija na mjestu 44 i 125 destinacija, Crna Gora jedno mjesto niže i 124 destinacija, dok je Hrvatska najbolje pozicionirana na 18. mjestu i 174 bezviznih destinacija, prenosi N1.

Najlošije pozicionirano je Kosovo na 101. mjestu i sa tek 41 destinacijom na koju korisnici kosovskog pasoša mogu putovati bez vize. Nosioci albanskog pasoša mogu slobodno putovati na 115 destinacija, a Albanija se prema Henli Passport Indeksu nalazi na 51. mjestu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79