PREDLOŽEN PRITVOR ZA MUNIBA AHMETSPAHIĆA, SAUČESNIKA MEVLIDA JAŠAREVIĆA

Nakon ispitivanja Muniba Ahmetspahića (28), postupajući tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni koji je poznat i po nadimcima Ebu Davud, Osman i Mugira, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je od 2013. godine, u dva navrata, duži vremenski period proveo na području Sirije, gdje se borio na strani tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašena terorističkom organizacijom, te se borio u jedinicama radikalnih vjerskih skupina Džebhatu Nusra i ISIL.

Tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni komunicirao i koordinirao aktivnosti s drugim državljanima BiH, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Također, osumnjičeni Ahmetspahić je osoba koja se dovodi u vezu s Mevlidom Jašarevićem, osuđenim za napad na Ambasadu SAD u oktobru 2011. godine, prenosi Avaz.

U ovom predmetu i provedenim istražnim operacijama ostvarena je značajna međunarodna saradnja s partnerskim institucijama SAD.

Osumnjičeni Ahmetspahić tereti se za krivično djelo organiziranje terorističke skupine i krivično djelo terorizam.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments