Predmet Sky: Kriminalci licencu plaćali i po 5.000 KM, imali su pomoć “prljavih” bh. policajaca

Čak osam tužilaca Tužilaštva BiH radi na predmetu “Sky”, koji se odnosi na kriminalce i narkodilere koji su godinama uvozili drogu i oružje u Bosnu i Hercegovinu, a zatim ih dalje plasirali na tržište zemalja Evropske unije.

Ove kriminalne grupe razotkrivene su nakon što su, uz pomoć francuskih i američkih policijskih agencija, razbijene aplikacije Sky i Anom.

Do sada je u pritvoru oko 30 osoba koje su direktno koristile ovu aplikaciju za kriminalne poslove, a utvrđeno je da su imale pomoć “prljavih” policajaca u bh. policijskim i obavještajnim strukturama, piše Avaz.

Uskoro će biti raspisana potjernica za Milivojem i Dušanom Lovrenovićem, ocem i sinom iz Bosanske Gradiške, kao i Draganom Pejovićem Bosancem.

Ove osobe, uz uhapšenog Aleksandra Nikolića i Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića, dok je bio na čelu Ministarstva sigurnosti BiH, glavni su organizatori šverca narkotika.

Cvijetić je, nakon skoro tri mjeseca u pritvoru, u petak pušten na slobodu. Određen mu je kućni pritvor, na prijedlog Tužilaštva. Kod njega su tada pronađeni i povjerljivi dokumenti Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) o kriminalnim organizacijama na zapadnom Balkanu.

Saznajemo da je Cvijetić pristao na saradnju s Tužilaštvom, što će sada uveliko pomoći tužiocima da sklope mozaik. Osim njega, kućni pritvor je određen i Ivanu Juriću. Pojedinci koji su u bijegu najavili su predaju.

Osim toga, kako stižu novi podaci od Europola, nove razbijene kripte o kriminalnim aktivnostima, švercu oružja, droge, ali i brojnim likvidacijama u državi i regionu, tako i raste panika među pojedincima oko kojih se steže obruč.

Inače, aplikacija Sky može se instalirati samo na određene telefone, i to iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele.

Kada je u pitanju naša država, kriminalci su najčešće koristili iPhone. Licence su plaćali i po 5.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79