Predsjednica suda teško podnijela smjenu, iz zgrade je morao izvesti policajac

Da više nije na čelu suda u Novom Travniku, Jozak-Mađar je teško podnijela

Sad već bivša predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku Katica Jozak-Mađar nije dobro podnijela vijest da je njen kolega sudija Davor Kelava izabran na tu funkciju, pa je počela da viče kako će sve članove Vijeća prijaviti UDT-u. Na kraju je morao intervenisati i sudski policajac, piše Žurnal.

Katica Jozak-Mađar više nije predsjednica Kantonalnog suda u Novom Travniku. Na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH na tu funkciju je sa 11 glasova za i dva protiv izabran Davor Kelava.

Da više nije na čelu suda u Novom Travniku, Jozak-Mađar je teško podnijela. Počela je da viče da su pogriješili i da želi Uredu disciplinskog tužioca da podne pritužbu protiv predsjednika i svih članova vijeća jer joj je, navodno, protukandidat rekao da “ima veće veze od nje”.

„Zar se tako odnose prema vrhunskim sudijama“, povikala je Jozak-Mađar.

U jednom momentu je ušla u salu gdje se održavala sjednica Vijeća govoreći „da je ona najbolji predsjednik u državi i da joj se kolega obratio riječima da ima veze i da će biti izabran“.

Morao je intervenisati i sudski policajac koji je Katicu Jozak-Mađar izveo iz zgrade VSTV-a.

Ona je na čelu Kantonalnog suda u Novom Travniku bila još od 2004., a za ovih devet godina nanizao se popriličan broj pritužbi na njen loš odnos prema uposlenicima. Žurnal je, podsjetimo, ranije upozoravao na narušene međuljudske odnose u sudu u Novom Travniku, ali i da je protiv sad već bivše predsjednice suda podneseno nekoliko prijava zbog nepotizma, mobinga i zloupotrebe Sistema za automatsku dodjelu predmeta (CMS). Na osnovu tih prijava formirani su predmeti u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona i u Uredu disciplinskog tužioca.

Prijave su podnijeli uposlenici suda, a zbog tog teksta Jozak-Mađar je tužila Žurnal.

U tužbi navodi da iznesene informacije nisu tačne, kao i da nije tačno da je otvorena istraga u Tužilaštvu ZDK i da sve navedeno grubo vrijeđa njeno dostojanstvo, ugled i čast.

Član Vijeća Saša Sarajlić je na današnjoj sjednici kazao kako i on ima informacije da su unutar Kantonalnog suda u Novom Travniku u znatnoj mjeri narušeni međuljudski odnosi. Iz tog razloga je on i dao glas Davoru Kelavi jer mu djeluje smiren i pozitivan. Prema njegovim riječima, na čelu tog suda treba da bude osoba koja će prije svega međuljudske odnose dovesti u normalu, a samim tim i radni napredak, u kvalitetnom i kvantitativnom smislu”.

Podsjetimo i da je Katica Jozak-Mađar već bila pod disciplinskom istragom zbog slučaja iz 2010. kada se kao predsjednica suda umiješala u rad sudije Darmina Avdića. Iz njegovog predmeta je izvadila rješenje o povratu novca koji je sudija donio po prijedlogu postupajućeg tužitelja, te je oformila drugo Vijeće koje je pod njenim uticajem donijelo drugačiju odluku.

Drugostepenom odlukom je kažnjena smanjenjem plate za 30 posto na godinu dana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79