Predsjednik Albanije: Ni pod kojim uslovima ne bih prihvatio da na Kosovu postoji RS

 

Predsjednik Albanije Bajram Begaj sastao se danas se predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom gdje se nakon sastanka obratio medijima poručivši da ni pod kojim uslovima ne bi prihvatio da na Kosovu postoji Republika Srpska.

 

“Ni u kom slučaju, ni pod kojim uslovima, kao predsjednik Republike Albanije, ne bih prihvatio da na Kosovu postoji Republika Srpska”, kazao je Begaj, između ostalog, u obraćanju nakon završenog sastanka sa Van der Bellenom.

On je naglasio da tu opciju ne podržava ni Amerika.

Dodao je da vjeruje da će samouprava u okviru tog sporazuma, uz prava zajednica prema ustavu Kosova, biti pravo rješenje.

Njegov kolega iz Austrije je naveo da je dijalog između Beograda i Prištine prioritet te je istakao da su oni svjesni da bez sporazuma ne mogu da budu dio EU.

“Podržavam ono što je predsjednik Begaj rekao. Kao što znate, u stvari je napravljen svojevrsni dogovor, ali bez zvaničnog potpisa učesnika”, rekao je Ballen, prenosi kosova press.

Dodao je da je vidio izbliza predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsjednika Kosova Hashima Tačija u Alpbahu u Austriji, koji su zajedno razgovarali.

“Od tada je postignut veliki pomak jer su razgovarali direktno jedan sa drugim, iako nije bilo konkretnih rezultata, ali su strane razgovarale”, rekao je on.

Prema Van der Belenovim riječima, dijalog između Beograda i Prištine je svakako težak, ali su oni svjesni da bez dogovora neće imati budućnost u EU.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79