Predsjednik Hrvatske odlikovao Poskok bojnu HVO-a koja je učestvovala u ratnim zločinima u Jablanici

Predsjednik Hrvatske odlikovao Poskok bojnu HVO-a koja je učestvovala u ratnim zločinima u Jablanici


Predsjednik Hrvatske je u Širokom Brijegu odlikovao Poskok bojnu HVO-a koja se spominje u presudi ratnom zločincu Mladenu Naletiliću Tuti, kao jedna od jedinica koja je učestvovala u ratnom zločinu.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je u Širokom Brijegu u BiH odlikovao 1. Poskok bojnu HVO Široki Brijeg za, kako se navodi, zasluge njenih pripadnika u Domovinskom ratu. Poskok bojna spominje se u presudi ratnom zločincu Mladenu Naletiliću Tuti, kao jedna od jedinica koja je učestvovala u ratnom zločinu u selima Sovići i Doljani u opštini Jablanica.

aOdlikovanja su uime Poskok bojne preuzeli Marinko Mikulić (Ćipukić), ratni zapovjednik Poskok bojne i Anđelko Ćužić iz Beta satnije te jedan od utemeljitelja i prvih ratnih zapovjednika.

rvatski predsjednik u svom obraćanju podvukao je kako su Hrvati u BiH neiskorjenjiv, pronicljiv, promočuran i ekonomski žilav narod, te da su od 1991. godine pokazali odlučnost oduprijeti se agresiji i obraniti u ratu a koji je, kako je kazao, izazvan na krivi način (…)

Istaknuo je i to kako je ponajprije zahvaljujući hrvatskih gardijskih brigada HVO-a oslobođena Bosna i Hercegovina čime je srpska strana prisiljena bila sjesti za pregovarački stol u Daytonu.

Rat je završio 1995. godine, ne zahvaljujući američkim avionima ili britanskim i francuskim donekle, nego zahvaljujući djelovanjem isključivo hrvatskih gardijskih brigada HVO-a …Tek tada su i Slobodan Milošević i Franjo Tuđman mogli otići u Datyon i tamo predstavljati hrvatski narod BiH i srpski narod BiH. To govorim zato što iz tog pravnog fakta proizilazi hrvatska odgovornost Zagreba za ono što se događa u BiH, da je se čuva i poredak ne urušava, te da svaki narod bude jedno, istaknuo je Milanović.

Odbacio je tvrdnje kako postoji prijetnja ratom u BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija