Predsjednik VSTV Halil Lagumdžija objasnio: Evo da li će poruke iz Sky aplikacije biti validan dokaz na sudu

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je svoju raniju izjavu o Sky aplikaciji, kada je rekao da će u narednom periodu biti poznato hoće li informacije prikupljenje preko aplikacije biti priznate kao dokazi na sudu.

Zakoniti dokazi

– Niko nije rekao da korištenje dokaza pribavljenih putem tih aplikacija nezakonito. Samo se mora voditi računa da se obezbjedi da dokazi koji potječu iz tih aplikacija budu zakoniti. Ja sam siguran da će jedan od argumenata odbrana biti i isticanje prigovora nezakonitosti dokaza. To će sigurno biti argument – izjavio je danas Lagumdžija.

On je dodao kako se taj argument koristi u dosta manjim i jednostavnijim slučajevima.

– Nažalost, često se desi da i Tužilaštva inicijalno kod prikupljanja dokaza ne da jasne argumente. Dok Sudovi kod odgovora na ta pitanja ne daju jasne odgovore. Pa onda nekada predmet “padne” na Ustavnom sudu ili na Evropskom sudu za ljudska prava. U tom kontekstu jako je bitno da znamo da se radi o novim stvarima.

I da prije svega agencije za provođenje zakona i Tužilaštva koja postupaju u ovim postupcima moraju učiniti sve da se obezbjedi zakonitost pribavljanja ovih dokaza. Ne tvrdim da to neće biti zakonito. Iskreno se nadam da hoće. I da će nam pomoći da predmeti koji će uslijediti na osnovu ove dvije aplikacije obračunamo sa kriminalom u našoj državi – poručio je Halil Lagumdžija.

On je dodao kako ima inicijalne informacije da se neće dugo čekati na optužnice koje imaju povezanosti sa aplikacijama Sky i Anom.

Povezano više od 2.000 ljudi

Inače, Sky aplikaciju je u BiH koristilo više od 2.000 ljudi povezanih s kriminalom i korupcijom.

Lagumdžija je učesnik šeste godišnje konferencije Prvosudnog foruma za BiH koja se održava danas i sutra na Jahorini o temi “Odlučivanje u krivičnim predmetima organizovanog kriminala – standardi korištenja dokaza pribavljenih savremenim komunikacionim tehnologijama”.

Konferencija okuplja predstavnike Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, sudova i tužilaštava u BiH, Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), međunarodnih organizacija, kao i sudije Evropskog suda za ljudska prava i advokate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79