Predstavnički dom PSBiH imenovao komisiju za usaglašavanje Zakona o akcizama na gorivo

Završena je 32. sjednica Predstavničkom doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je donijet niz novih odluka i inicijativa, neke nisu prihvaćene, a između ostalog imenovana je i komisija zadužena za usaglašavanje Zakona o akcizama na gorivo.

Predstavnički dom PS BiH je tako usvojio poslaničku inicijativu Denisa Zvizdića kojom ova institucija zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku donese odluku i privremenoj suspenziji carinskih stopa prilikom uvoza robe i to za: eurodizel, lož-ulјe, benzin BMB 95 i benzin MB 98.

Na današnjoj sjednici, međutim, nije usvojena poslanička inicijativa Denisa Zvizdića kojom Predstavnički dom PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da u što kraćem roku izdvoji iznos od 200.000 KM za sanaciju štete i izradu novih 700 kamenih cvjetova za zaštitu i osiguranje Partizanskog groblja u Mostaru.

Nije usvojena ni inicijativa Mirjane Marinković Lepić kojom se nalaže Vijeću ministara BiH da u roku od 30 dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o graničnoj kontroli BiH, kojim bi se jasno propisalo koje su institucije nadležne za uklanjanje nepropisno postavlјenih tabli, zastava i drugih vrsta oznaka na graničnim prelazima u BiH.

Što se tiče Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2021. godinu, Predstavnički dom PSBiH ga nije usvojio.

Usvojen je, međutim, zaključak o prihvatanju radne definicije antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust. Također, usvojena je i preporuka o postupanju Vijeća ministara BiH i drugih institucija BiH po pitanju zabrane komemoracije u Bleiburgu i drugim mjestima u Austriji.

Predstavnički dom PSBiH imenovao je poslanike Sašu Magazinovića, Predraga Kožula i Dragana Bogdanića u Zajedničku komisiju oba doma PSBiH za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Za ombudsmene za ljudska prava BiH imenovani su Jasminka Džumhur, Nevenko Vranješ i Nives Jukić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79