Premijer Nenadić: Izolatorij u Općoj bolnici bit će u funkciji do kraja godine

Vlada Kantona Sarajevo je poduzela sve neophodne aktivnosti za uspostavu izolatorija u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, a za oboljele od koronavirusa, kazao je u razgovoru za „Avaz“ premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

– Priprema za samu gradnju, a i gradnja realizira se putem UNDP-a. U prethodnim danima je urađeno rušenje unutar objekta. Tokom ove sedmice počinju radovi u izolatoriju. Istovremeno je raspisan tender za nabavku opreme i namještaja. Dakle on se gradi u skladu sa važećim propisima – pojasnio je Nenadić.

Dodao je da je putem Ministarstva zdravstva KS javnost je obaviještena da u slučaju potrebe može se angažovati i privremeni izolatorij.

– Dakle izolatorij nije problem u vezi s zaštitotom od koronavirusa, a u nastupajućem periodu – porućio je Nenadić.

Upitan da li je Vlada KS uradila sve što je bilo do nje, a kako bi se ubzao ovaj proces, Nenadić je istakao da je urađeno sve što se očekivalo od Vlade.

– Osigurali smo početak gradnje, ubrzali smo procedure i angažirali smo UNDP putem kojih smo osigurali i nabavku neophodne opreme. Mi smo svoj dio posla uradili – naglasio je Nenadić.

Na pitanje čeka se li se neka odluka Vlade FBiH, a u vezi izolatorija, Nenadić je poručio da u ovom trenutku ne postoje odluke Vlade FBiH koje su bitne za ovaj projekt.

– Uvijek je moglo brže, ali ovdje se radi o pitanju vlastništva i procedura. Sigurno je da je moglo brže, ali ponavljam izolatorij neće biti problem. Ovaj će uskoro biti u funkciji, a imamo i rezervni plan – istakao je Nenadić.

Upitan o roku završetka radova u Općoj bolnici, premijer KS Nenadić kazao je da je već jednom pomjeran datum završetka radova.

– Prvi plan je bio da to bude improvizirani izolatorij, onda smo to digli stepenicu više, kad je dogovoreno da to bude kao jedan poseban dio infektivnog odjela Opće bolnice. Bili bi zadovoljni da se ovaj kapacitet osposobi do kraja ove godine i mislim da je to u skladu s očekivanjima – zaključio je Nenadić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79