Premijer Tuzlanskog kantona: U Sarajevu su se dešavali čak i gorih slučajeva likvidacija

Premijer Tuzlanskog kantona: U Sarajevu su se dešavali čak i gorih slučajeva likvidacija


Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, izrazio je svoje nezadovoljstvo “političkim lešinarenjem” vezanim uz ubistva Nizame Hećimović i Amre Kahrimanović, naglašavajući nedosljednost političkih subjekata koji traže smjenu ministra unutrašnjih poslova i direktora policije u Tuzlanskom kantonu.

Halilagić je istakao da isti politički subjekti nisu pokazivali istu dosljednost u Sarajevskom kantonu, gdje su se, kako je naveo, možda dešavali čak i gorih slučajevi likvidacija. On je ukazao na potrebu jednake evaluacije i pristupa prema sličnim situacijama u različitim dijelovima zemlje.

Na pitanje o sigurnosnoj situaciji u Tuzlanskom kantonu, Halilagić je u Danu uživo naglasio da je dobio informaciju od Uprave policije prema kojoj je situacija “zadovoljavajuća”, ali je također priznao teškoće u branjenju takve konstatacije nakon brutalnih ubistava.

Kada je riječ o traženju smjene ministra unutrašnjih poslova i direktora policije, premijer je objasnio da to nije u njegovoj nadležnosti, već da o tome odlučuje Skupština Tuzlanskog kantona i nezavisni odbor. Također, izrazio je spremnost da odgovorne osobe budu pozvane na odgovornost ukoliko se utvrde propusti u vezi s ubistvima.

Na pitanje o političkom karakteru protesta i zahtjeva za smjenom, Halilagić je podržao stav kantonalnog ministra unutrašnjih poslova, tvrdeći da postoje znakovi političkog iskorištavanja situacije.

Na kraju, premijer je preuzeo odgovornost kao nosilac funkcije, istakavši da je teško ostati imun na stravična ubistva, ali je naglasio da su to pojedinačne situacije koje će biti predmet određenih odluka i analiza kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija