Premijer Uk poručio prosvjetarima: Plate su vam porasle za 46 posto, nećemo pristati na ucjene!

U emisiji Polis Televizije Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk komentirao je brojne teme od javnog interesa. Među njima su bile i pitanja o štrajku prosvjetara u osnovnom obrazovanju te o oporezivanju nekretnina koje nisu u upotrebi.

U vezi sa štrajkom Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja, premijer Uk istaknuo je da su plate prosvjetara porasle za 46 posto u protekle tri godine te da ne razumije njihovo nezadovoljstvo. Premijer najavio je pregovore s sindikatima, ali istaknuo je da neće pristati na ucjene.

“Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto”, istakao je premijer Uk.

U vezi s oporezivanjem nekretnina koje nisu u upotrebi, premijer Uk istaknuo je formiranje Radne grupe koja će analizirati tržište i predložiti rješenja za ovaj problem. Ideja je oporezivanje praznih nekretnina kako bi se potaknulo iznajmljivanje, čime bi se smanjile cijene najma stanova i kvadrata pri kupovini.

“Imenovana je Radna grupa koja će analizirati tržište, broj takvih nekretnina u Kantonu Sarajevo, najbolje prakse u zemljama regiona i zemljama Evropske unije – i pred nas doći s informacijama i prijedlozima kako riješiti ovaj problem koji dovodi do konstantnog rasta cijene kvadrata nekretnina ali i rente za stanove”, poručio je premijer Uk.

Također, premijer Uk govorio je o narativu o sigurnosnoj situaciji u Kantonu Sarajevo te najavio zajednički nastup Trojke na predstojećim lokalnim izborima, dotaknuo se tema subvencija za mlade, cijena komunalnih usluga te Nacrta urbanističkog plana za Kanton Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79