Preminuo legendarni hrvatski meteorolog Milan Sijerković

Umro je hrvatski meteorolog Milan Sijerković.

Sijerković je umro u Zagrebu u 83. godini života. O odlasku Milana Sijerkovića obavijestilo je Hrvatsko meteorološko društvo.

“Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto”. Ovim su se riječima od čuvenog meteorologa oprostili njegovi kolege iz Hrvatskog meteorološkog društva.

Kako su izvijestili s Nove TV gdje je radio posljednjih godina, Sijerković je umro zbog bolesti.

Milan Sijerković bio je jedno od najprepoznatljivijih televizijskih lica, a kao meteorolog je na televiziji počeo raditi prije 50 godina.

Svojim prepoznatljivim stilom postao omiljen među TV gledateljima

Sijerković je rođen 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću.

Diplomirao je i magistrirao geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnom hidrometeorološkom zavodu, a uz to je bio jedno od zaštitnih lica vremenske prognoze HTV-a. Nakon toga je postao zaštitno lice prognoze Nove TV.

Bio je prepoznatljiv po pučkim izrekama i poslovicama koje je uvodio u svoje prognoze, a svojim prepoznatljivim stilom postao je omiljen među gledateljima.

Dobio nagradu za popularizaciju znanosti

Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Priroda.

Napisao je stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga o različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje.

Objavio je tri dječje slikovnice (Čudesan svijet oblaka, Mala meteorološka početnica i Čarolije snježne pahulje) te osam stručno-popularnih knjiga (Hrvatski vremenari, Pučko vremenoslovlje, Bura goropadnica, Vrijeme i klima gora i planina, Koprivnica-uzbudljiva vremenska pozornica. Klima
s okusom vina, Senj – sunce grije, bura vije, Istarska meteorološka škrinjica).

Za svoj doprinos popularizaciji znanosti dobio je godine 1991. državnu Godišnju nagradu Fran Tućan za popularizaciju znanosti u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments