Preporuke zbog vrućine: Radnici ranije na posao, parlamentarci da se laganije obuku

Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH dalo je preporuke da, zbog vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji FBiH, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Jedna od preporuka poslodavcima je da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom u periodu od 12 do 16 sati, te njihovog nastavka poslije 16 sati.

“Ukoliko je proces rada takav da ovo nije moguće primijeniti, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.Također, preporuka poslodavcima je da za vrijeme trajanja ovh vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima, kao i odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu”, kažu iz Ministarstva.

Poslodavcima preporučuju i da izvrše organizaciju radnog vremena, te utvrde raspored tako da njegov početak prilagode vremenskim prilikama.

“Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, preduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike”, preporučuju iz Ministarstva.

Podsjećamo, toplotni val koji je zahvatio našu zemlju svoj maksimum dostići će krajem sedmice, kada se prognoziraju temperature do 40 stepeni. Federalni hidrometeorološki zavod prognozira za danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće.

Narandžasti meteoalarm upaljen je za područja Sarajeva, Foče, Višegrada, Banje Luke, Prijedora, Bihaća, Mostara i Trebinja, dok je za područje Livna na snazi žuto upozorenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79