Prepucavanja oko škole u banjalučkoj Adi ne prestaju

Iako se nastava u Osnovnoj školi u banjalučkom naselju Ada od početka ove školske godine odbvija ova obrazovna ustanova još nije zvanično otvorena. Bez obzira što se radi o školi čiju je izgradnju finansirala Srbija nadležni ne prestaju sa prepucavanjima. Došlo je i do nepredviđenih radova koji će koštati oko 800.000 maraka. Od samog početka gradnje školu u Adi prate nelogičnosti a problem je kulminirao i oko samog naziva.

“Kosovo i Metohija” i “Vuk Stefanović Karadžić”, oba imena je ponijela jedna škola koja iako ima kapacitet za 300 učenika a pohađa je tek 50-ak. Izdata je upotrebna dozvola, svi radovi su okončani, tvrdi direktorica škole i dodaje da nisu tražili dodatna sredstva.

„Apsolutno svi radovi koji su potrebni za funkcionisanje i rad škole su završeni. Ovih 800 hiljada sam upravo od vas novinara i dobila informaciju, škola nije tražila dodatna sredstva jer način na koji to funkcioniše je da škola treba da službeno uputi da li Gradu, Vladi, ministarstvu prosvjete da joj trebaju dodatna sredstva i tačno opiše šta je za koje svrhe. Ovo što se priča o ovim sredstvima to samo može biti o sredstvima koja su utrošena kad se škola gradila, ne da će biti neki novi radovi, to su sredstva koja su unaprijed potrošena, što znači da ova škola košta više od 4 miliona“, izjavila je Tatjana Vilendečić, direktorica OŠ “Vuk Karadžić”.

Gradonačalnik Banjaluke koji se prije početka školske godine samoinicijativno popeo na skelu i postavio natpis „Kosovo i Metohija“ sada iznosi niz opravdanja. Kaže došlo je do nepredviđenih radova, rokovi su bili kratki pa su neophodna dodatna sredstva.

“Imaćemo i u budućnosti radove, biće potrebno da uređujemo školsko dvorište, potrebno je da radimo fiskulturnu salu ali u ovom trenutku oko 4,3 miliona koja smo imali na raspolaganju to smo uložili, jedan dio sredstava smo mi dodali a većinski dio je donacija Srbije i za šriče o opremanju koje su isto tako kružile jer je neko htio da pravi priču radi se o donatorskim sredstvima UNDP-a“, rekao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske izostao je odgovor na naša pitanja u vezi sa radovima i odvijanjem nastave u ovoj školi.

Pitanje je ko je odgovoran i kakvu to mi poruku šaljemo Srbiji čiji novac je uložen u izgradnju škole u Adi ali i roditeljima koji svoju djecu trebaju upisati u ovu školu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79