Prevareno preko 1.000 Srba za novac. I u BiH mnogi pali na “Šmeker tim”

Grupa prevaranata iz Valjeva i Loznice, njih 10, osumnjičenih da su preko društvenih mreža varali građane obećavajući da će za novčani iznos, najmanje 100 eura, poslati utakmice na koje treba da se klade za siguran dobitak ili će oni tiket uplatiti, pa će dobitak poslati. Koristili su se profilima na Instagramu, a mladić koji je nasjeo na njihovu prevaru objavio je i poruke koje su mu slali i detaljno objasnio kako je prevara izgledala.

Grupa osumnjičenih prevaranata otvorili profile pod nazivom „Super tips 1×2“, „Šmeker_tim1“, „Dušan_šmeker tim1“, „Dušan_šmeker tim2“, „Dušan_šmeker tim“, preko kojih su pronalazili oštećene. Do sada je utvrđeno da postoji više od 1.000 prevarenih. Njih su dovodili u zabludu da mogu da „zarade“ veliki novac preko klađenja na fudbalskim utakmicama, zahtjevajući da uplate najmanje 100 eura kako bi im dali utakmice na koje treba da se klade ili će oni dobitni tiket odigrati umjesto njih.

„Nakon toga su slikali falsifikovane tikete kladionice na kojima se vidjelo da je dobitak 8.000 eura i tražili da im se uplati 620 eura za proviziju, a da će im oni nakon toga poslati brojeve kodova da bi podigli novac“, ispričao je izvor.

Kako je funkcionisala šema?

Jedan mladić objavio je na svom TikToku dva video zapisa u kojima pokazuje poruke koje je razmjenjivao sa „šmeker timom“. Na pitanje kako ide uplata i da li mogu da mu objasne šta i kako funkcioniše, stigao mu je odgovor.

„Pozdrav, naredni tiket koji imam igra se 26. septembra. Kvota je oko 90, radi se o dva prelaza. Kvota 15 i kvota šest. U pitanju su info mečevi i sigurnost je ogromna. Plaće se 100 eura pre dobijanja tiketa i još 150 od vašeg dobitka. Kao garanciju da ćete zaraditi nudim vam sve svoje podatke i fotografiju lične karte, a rezulte mojih prethodnih tiketa pogledajte na mom profilu… Na ovakve tikete kladionice dozvole uplatu najviše 100 eura, tako da računajte da je to maksimalni ulog na tiketu!“ naveo je prevarant.

Potom ga prevarant upućuje da uplatu može izvršiti preko Postneta, sa određenim podacima, što ovaj mladić i čini, a kao dokaz mu šalje priznanicu na kojoj se vidi da je uplaćeno nešto više od 11.000 dinara. Sedam sati kasnije prevarant mu odgovara, sa objašnjenjem da uplata nije moguća jer su kladionice povukle ovaj meč što inače nije neuobičajeno u situacijama kada primjete da je za neku utakmicu „leglo“ više sumnjivih uplata u visokom novčanom iznosu.

Međutim, prevarant mu govori da će ipak uspjeti da uplati sa kvotom 100, te da će njegov dobitak iznositi 8.000 eura. Potom mu zaista šalje fotografiju sa nekakvim tiketom, po svemu sudeći falsifikatom, a ubrzo mu stiže i vijest da je tiket prolazan.

„Uspjeli smo, prošao je tiket kao što vidiš. Slanje novca će biti sutra prepodne. Pošalji mi ime, prezime, grad i državu. Slaćemo preko Western union-a, na dvije ili tri uplate, po manji iznos, pošto neće moći 8.000 eura na jednu uplatnicu. Poslaćemo ti u eurima, a ti isplaćuješ u kojoj hoćeš valuti“, naveo je prevarant.

Potom mu novac navodno šalje preko WU, na dva računa, po 4.000 evra, ali prevareni mladić mora da uplati 310 eura kao avans i tek tada će mu prevarant dati cijeli kod za podizanje novca.

„Ja sam na slici prekrio kodove za podizanje, kad vi uplatite tu proviziju, ja ću otkriti kodove i možete odmah uzeti novac, pa se dogovaramo za naredne“, napisao je. Prevareni mladić mu to i uplaćuje i od tada prevaranti predstaju da mu odgovorajau na poruke i pozive.
„Pozdrav, ja sam direktor šmeker tima“

I tu nije kraj ovoj lukavoj prevari. Potpuno iznenada, žrtvi stiže još jedna poruka.

„Pozdrav, ja sam Nemanja Obrenović, direktor šmeker tima. Imali smo nekih poteškoća sa WU, pa je iznos od 8.000 eura vraćen nama, a samim tim vraćena je i ona provizija koju ste uplatili. Kada budeš u mogućnosti pozovi me. Ako imaš devizni račun u banci najbolje bi bilo da ti tako uplatimo. Oprosti što si čekao“, navodi „direktor“. On mu šalje broj deviznog računa, a „direktor“ mu odgovara da mu je cijeli iznos uplaćen. Pošto žrtvi nije stigla nikakva poruka, ponovo se javlja ovoj osobi, gde mu ona ponovo govori da mora da uplati nešto više od 300 eura, kako bi mu legao novac.

Mladić koji je objavio ovu prevaru je otišao u banku da se raspita o čemu se radi. Tamo mu objašnjavaju da se provizija plaća tek kada se novac podigne, tako da se on ponovo kontaktira prevarante od kojih zahtjeva da mu vrate njegovih 400 eura. On je rekao da novac ne može da vrati, tražio mu je ponovo da pošalje 300 eura. Tada je mladić shvatio o čemu se radi.

Juče je uhapšeno 10 muškaraca koji čine ”Šmeker tim” zbog lažnih dojava za kladionice. Njih devetorica su iz Valjeva – Aleksa M. (27), Uroš V. (24), Dušan J. (65), Dejan M. (32) Milan M. (51), Nemanja M. (30), Nikola N. (29), Sreten K. (32), Marko M. (30), dok je Dušan V. (48) jedini iz Loznice.

Njih su reklamirale i brojne poznate ličnosti, te tako direktno učestvovale u njihovoj višemilionskoj prevari. Inače, ova grupa prevaranata je falsifikovala tikete jedne kladionice i njima mamila ljude, davajući im lažne kvote za klađenje na fudbalske utakmice, a za uzvrat su tražili novac da se uplati, kao i 15 posto od dobijenog tiketa.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dusan_smeker_tim4

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dusan_smeker_tim4

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli @dusan_smeker_tim4

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79