Preživio je najveću golgotu i doživio da se javno ospori: Za sve buduće Mariće i one koji budu uzimali u usta i ismijavali žrtve!

Advokat bivših logoraša Bogdan Ivanišević kaže nam da će se tužbom obratiti Ustavnom sudu protiv odluke gdje postoji rok od mjesec dana nakon dobijanja rješenja

Satko Mujagić preživio je dva logora, Omarsku i Manjaču, gdje je bio izložen najstrašnijim mučenjima, patnjama i poniženjima. Preživio je i doživio da se njegova golgota ospori javno. Jedan je od podnosilaca prijave protiv novinara i vlasnika televizije “Happy” Milomira Marića nakon što je u februaru ove godine sa rediteljem Predragom Antonijevićem iznio niz lažnih tvrdnji.

Imeđu ostalog naveli su da logori Omarska, Keraterm i Trnopolje, kroz čiju je golgotu prošlo hiljade Bošnjaka i Hrvata, od kojih su mnogi ubijeni na najzvjerskije načine, “nisu bili nikakvi koncentracioni logori, nego sabirni centri otvorenog tipa u kojima su Bošnjaci i ostalo nesrpsko stanovništvo tražili utočište i sigurnost”.
Marić može pričati šta hoće

Nakon što je Vijeće Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) Srbije obustavilo postupak izricanja mjera pokrenut prema televiziji Happy, Mujagić za Oslobođenje kaže da je prva reakcija bila razočarenje.

-Međutim kada sam pročitao kompletnu odluku onda se tu vide dva jako pozitiva elementa. Prvo, da je opšta obaveza medijskih usluga da obezbijede slobodno, istinito, potpuno i blagovremeno informisanje, kao i da prije objavljivanja određene informacije provjeri njeno porijeklo, istinitost i potpunost. Konkretno o Fikretu Aliću rečeno je da je imao tubrekulozu, da je vodan po cirkusima, što je glupost. Isto tako po odluci voditelj Marić može da priča šta hoće, ali mora paziti da ostane u tim zakonskim okvirima i što je najbitnije pružioci usluga trebaju obratiti posebnu pažnju kad iznose informaciju u vezi s događajima koji se odnose na ratne sukobe, poštujući dostojanstvo ličnosti, kazao je Mujagić.

“Imam dvije poruke, jedna je za našu državu, reagujte već jednom, nađite način, zaštite nas makar u miru, kako znate i umijete. Druga poruka je direktno Mariću, njemu bih poručio samo neka nastavi, neka iznosi laži, neka me pljuje javno, naredni put kada samo spomene moje ime ići ću u ličnu pravnu borbu sa njim. Ovog puta smo išli kolektivno jer je osim mene vrijeđao žrtve rata i logoraše, a narednog puta neće biti tako, kazao je za Oslobođenje predsjednik Udruženja logoraša Kozarca Fikret Alić nakon odluke REM-a

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79