Prije 19 godina visoki predstavnik smijenio je 59 političkih funkcionera

I dok su sva glasnije kritike na (ne)djelovanje vladajućih stranaka i međunarodne zajednice, koji osim slanja šturih saopćenja osude ponovnog antidržavnog djelovanja predsjednika RS-a, Milorada Dodika, uglavnom ne čine ništa, podsjetimo se na današnji dan prije 19 godina.

Naime, tada je tadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio sa funkcije predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića, zatim ministra unutrašnjih poslova Zorana Đerića, kao i 57 državnih i političkih funkcionera, direktora i administrativnih službenika.

“Smijenjen sam zbog Radovana Karadžića, a njega čuvaju Bog i anđeli”, rekao je tada Kalinić u obraćanju zastupnicima Narodne skupštine RS-a.

Razlog za smjenu bila je nedovoljna suradnja RS-a s Haaškim tribunalom zbog čega BiH nije primljena u program Partnerstvo za mir na summitu NATO-a u Istanbulu. Na “crnu listu” dodao je još 13 imena osumnjičenih za podršku optuženima za ratne zločine, a zamrznuo bankovne račune za tri lica i 60 opštinskih odbora SDS-a. Ashdown je tada rekao: “Mala grupa korumpiranih političara i opstrukcionista vjeruje da je pomoć Radovanu Karadžiću i drugim optuženima da izbjegnu pravdu važnija od sigurnosti i prosperiteta običnih građana.”

Ashdown, je u svom mandatu nametnuo stotine odluke među kojima i Zakon o pomilovanju, pod izgovorom da “ugrožava vladavinu prava”, javlja Federalna.

Za četiri godine nametnuo je 430 rješenja, koje su tadašnje vlasti u Republici Srpskoj prozivale kao “nezakonite i neustavne. U samo jednom julskom danu 2004. godine smijenio je 59 srpskih zvaničnika koji su na funkcije došli na održanim izborima. Zanimljivo je da je smjenama tadašnjih visokih funkcionera RS-a i SDS-a, sadašnji predsjednik tog bh. entiteta počeo svoj politički uspon.

Paddy Ashdown preminuo je 2018. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79