Prijedlog MUP KS: Policajci na licu mjesta da testiraju sumnjivce na drogu

Foto: MUP KS

U skladu s inicijativom ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Admira Katica, danas je održan sastanak Tima za nadzor nad provedbom Strategije i Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje zloupotrebe opojnih droga u Kantonu Sarajevo za period 2024.-2028. godine. 

Ministar Katica izrazio je potrebu za definisanjem upotrebe testova za indikaciju prisustva narkotika u krvi, kako bi policija mogla efikasnije djelovati na terenu, posebno u oblasti sigurnosti saobraćaja. Istakao je da je podnio zahtjev Institutu za mjeriteljstvo BiH za što hitnijom definicijom korištenja ovih testova.

Ministar je pohvalio rad Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga pri Upravi policije MUP-a KS, ističući nedavni uspjeh u zapljeni velike količine kokaina.

Nermin Lagumdžija, predsjednik Tima za nadzor, naglasio je da je upotreba testova za indikaciju prisustva droge jedna od mjera predviđenih akcionim planom te je najavio sastanak s predstavnicima Instituta za mjeriteljstvo kako bi se ovo pitanje što hitnije riješilo.

Tim je donio odluku o pokretanju aktivnosti na izradi baze podataka o ovisnicima, podnesenim krivičnim prijavama, oduzetim narkoticima i drugim relevantnim informacijama. Ova baza će omogućiti bolje praćenje situacije i olakšati rad stručnjacima u borbi protiv zloupotrebe droga.

Nadalje, Tim je delegirao članove koji će definisati smjernice i poruke za kampanju protiv zloupotrebe droga, za koju je u budžetu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo planiran iznos od 85.000 KM.

Predsjednik Tima Nermin Lagumdžija najavio je redovna sastajanja tima svakih 15 dana, kao i izvještavanje Vlade Kantona Sarajevo o poduzetim mjerama na planu sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79