Primali plate na osnovu netačnih podataka o radnom stažu?!

Primali plate na osnovu netačnih podataka o radnom stažu?!


Revizori su otkrili zloupotrebe i kršenje zakona u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH, gdje je za 11 uposlenika utvrđeno neslaganje u podacima o radnom stažu.

Ovi zaposlenici su tokom 2023. godine primali dodatke na plaće na osnovu netačnih podataka, što je rezultiralo višim iznosima od zakonski regulisanih.

Neslaganja u podacima o radnom stažu su otkrivena tokom revizije, a korekcija je izvršena tek u maju 2024. godine. Revizorski izvještaj navodi da je RAK poduzeo određene aktivnosti tokom 2023. godine kako bi riješio ovaj problem.

RAK se u novembru 2023. godine obratio Ministarstvu finansija i trezora BiH za instrukcije o korekciji podataka, a nakon dodatne prepiske u decembru sa Ministarstvom finansija i trezora BiH i Ministarstvom pravde BiH, tek je 28. maja 2024. godine donesena Odluka o korekciji radnog staža za 11 zaposlenih. Ova odluka je stupila na snagu 1. maja 2024. godine.

Revizori su istakli da je RAK u 2023. godini obračunavao naknade plaće na osnovu radnog staža u višem iznosu od zakonski regulisanog, što je posljedica utvrđenih neslaganja.

Prema Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, dodatak na plaću na osnovu radnog staža obračunava se kao dodatak od 0,50% na osnovnu plaću za svaku započetu godinu efektivnog staža, a najviše do 20% od osnovne plaće.

Na čelu RAK-a od 2020. godine je Draško Milinović, bivši direktor RTRS-a, kojeg je na ovu poziciju predložio SNSD.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija