Privatni vrtići u KS počeli povećavati cijene: Hoće li poskupljenja progutati subvenciju od 200 KM?

Odluka Vlade Kantona Sarajevo će u školskoj 2022/23. školskoj godini sva djeca koja budu pohađala registrovane predškolske ustanove imati pravo na subvenciju u iznosu od 200 KM, donijela je olakšanje roditeljima, posebno onima čija se djeca nisu mogla upisati u vrtiće JU Djeca Sarajeva.

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović ranije je za Raport pojasnila do su pravo na subveniciju imala samo djeca sa liste čekanja JU Djeca Sarajeva, dok će sada sva djeca koja budu upisana u registrovane predškolske ustanove ostvarivati ovo pravo.

Kako se približava vrijeme upisa u vrtiće, a uz odluku Vlade KS o subvenciji, većina privatnih vrtića počela je podizati cijene.

Tako je cijena boravka djeteta za jedan mjesec u pojedinim vrtićima skočila i za 200 KM. Dakle, ovim potezom je praktično skoro pa anulirana subvencija koju bi roditelji trebali dobiti od Vlade KS.

Kontaktirali smo vrtiće
Provjerili smo kakve su trenutne cijene u vrtićima te da li planiraju poskupljenja. U predškolskoj ustanovi Sunce, koja se nalazi u ulici Alipašina 41 kazali su nam da mjesec cjelodnevnog boravka u vrtiću kod njih košta 330 KM.

“To je naša cijena koja dugo nije mijenjana, ali i koju nećemo dirati u narednom periodu”, kazali su nam iz ustanove Sunce.

Iz vrtića Cvrčak su, kako su nam potvrdili roditelji, poslali obavijest u kojoj su naveli da sva djeca koja su trenutno upisana imaju pravo da nastave koristiti njihove usluge.

“Upis se vrši elektronskim putem, online, gdje će roditelj moći izabrati tri vrtića u koji želi da im dijete ide, a aplikacija raspoređuje dijete prema kriterijima ministarstva i slobodnim mjestima u predškolskim ustanovama.

U skladu sa inflacijom i trenutnim povećanjem cijena na tržištu (nafta, plin, pelet, hrana, higijenska sredstva, radna snaga i ostale usluge i repromaterijali) doći će do povećanja cijena cjelodnevnog boravka od nove školske godine (od 01.09.2022. godine). Cjenovnik za školsku 2022./2023. godinu iznosit će:
480 KM cjelodnevni boravak (roditelj plaća 280 KM), dok će 420 KM plaćati za drugo dijete iz domaćinstva (roditelj plaća 220 KM)”, naveli su prvobitno iz ovog vrtića.

Međutim, nakon reakcije roditelja, u ovom vrtiću su se, ipak, odlučili na korekciju cijene koja sada za cjelodnevni boravak iznosi 400 KM mjesečno.

U vrtiću San su nam kazali da je mjesečna naknada za boravak djeteta 360 KM, te da će, prema svemu sudeći, ostati ista.

“Bez obzira na sve, naša cijena ostaje ista. Vlada će boravak djece subvencionirati sa 200 KM, roditelji će imati obavezu da plate samo 160 KM”, pojasnili su.

U International Montessori House Sarajevo kazali su nam da informacije o cijenama mogu dobiti samo roditelji koji dođu u posjetu i zajedno sa njima obiđu prostorije vrtića.

“Želimo da se svi roditelji upoznaju sa našim radom”, objasnili su nam.

Na povećanje cijena su se odlučili u vrtiću Pony.

“Od septembra se mijenjaju cijene. Sada će biti 440 KM mjesečno. Morali smo povećati cijene, sve je poskupjelo. Sada će biti i subvencija, pa smo morali podići cijene”, kazali su.

Iz privatne predškolske ustanove Osmijeh naveli su da je trenutna cijena 360 KM, ali da uprkos subvenciji i poskupljenima neće povećavati ovaj iznos.

“Sva djeca će dobiti subvencije i vjerovatno svi vrtići povećavaju cijene. Kod nas ona za sada ostaje ista “, kazali su iz Osmijeha.

Vrtić Al-Amel se odlučio da podigne cijenu i to za 100 KM.

“Do septembra je cijena cjelodnevnog boravka 250, a poludnevnog 200 KM. Od septembra su nove cijene. Bit će 320 za jaslice i 300 KM za ostale grupe”, istaknuli su.

Razgovarali smo i sa nadležnim iz vrtića Bombon. Sigurni su u to da će se cijene mijenjati, ali još ne znaju za koliko.

“Trenutno je mjesečna naknada 290 KM bez subvencije, ali morat ćemo mijenjati cijene. Uprava vrtića će uskoro donijeti odluku pa ćemo tačno znati kolika će cijena biti. Cijene se mijenjaju zbog ovih subvencija. Nazovite za nekoliko dana, imat ćemo tačne informacije”, kazali su iz vrtića Bombon.

Kako su nam kazali iz uprave JU Djeca Sarajevam cijena cjelodnevnog boravka u vrtiću iznosi 160 KM, a poludnevnog 120 KM.

Očekuje se reakcija Ministarstva obrazovanja KS
Da se nerazumnom povećanju cijena usluga vrtića mora se stati ukraj, prije nekoliko dana za Raport je kazala i ministrica Hota-Muminović.

“Nastojat ćemo stati ukraj ovom povećanju cijena koje se desilo u pojedinim privatnim vrtićima nakon što su djeca dobila sufinansiranje“, kazala je ministrica.

Ranije je iz Ministarstva predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja KS objavljeno da je na listama čekanja oko 3.000 djece, a procjena je da će biti sufinansirano njih oko 2.500.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79