Privedeni u akciji “Memori”: Jasmin Mešković i Suada Nožić danas u Tužilaštvu KS

Privedeni u akciji “Memori”: Jasmin Mešković i Suada Nožić danas u Tužilaštvu KS


Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, i Suada Nožić, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995, a koji su uhapšeni jučer u akciji “Memori”, bit će danas predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Ostali uhapšeni u akciji su nakon nakon kriminalističke obrade u FUP-u pušteni na slobodu.

– Oni i dalje imaju status osumnjičenih – kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Ukupno pet osoba uhapšeno je u akciji “Memori”, koju su pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo proveli pripadnici Federalne uprave policije na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković prvoosumnjičeni u ovom predmetu. Sumnjiči se da je organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata.

– Grupa je novac od prodaje zadržavala za sebe, što je u suprutnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama. Samim tim stečena je protivpravna imovinska korist – kazala je ranije Bavčić.

Osim Meškovića i Nožić, pod istragom su još tri osobe, a svi se sumnjiče za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

– Postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, obavljeni su pretresi na 11 lokacija na području navedenih kantona, a koje koriste osumnjičene osobe. Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potječu ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku – kazala je jučer glasnogovornica FUP-a Marina Zović za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija