Sarajlije varale građane putem Vibera, njihovim novcem se kladili i kupovali na internetu

Pripadnici Federalne uprave policije su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapsili jučer tri osobe koje se sumnjiče za krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom prevara.

Kako je potvrđeno iz FUP-a, lišeni slobode su E. Đ. (1989), D. M. (1997) i N. B. (1969), svi iz Sarajeva.

– U sklopu navedenih aktivnosti, a postupajući po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi stambenih objekata na dvije lokacija na području Kantona Sarajevo koje koriste osumnjičeni, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji su traženi naredbom Suda, a koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima – saopćeno je iz FUP-a.

Kako se navodi u saopćenju, Federalna uprava policije je u prethodnom periodu primila više prijava protiv ove kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je u periodu juni – decembar 2019. godine, neovlašteno došla do podataka sa bankovnih platnih kartica više građana sa područja cijele Bosne i Hercegovine.

Uz korištenje više različitih telefonskih brojeva, putem aplikacije Viber upućivali su poruke u kojim su prikazivanjem lažnih činjenica oštećene obmanuli da su dobitnici nagradnog poklon bona UniCredit banke, Raifaisen banke i Fondy Fondacije, a nakon čega su oštećeni ne sumnjajući da se radi o prevari dostavljali podatke sa svojih platnih kartica. Uhapšeni su potom, na prevaran način pribavljene podatke sa platnih kartica, upotrebljavali za online internet klađenje, kupovinu mobilnih telefonskih aparata i različite robe putem web- stranica, čime su za sebe pibavili znatnu imovinski korist.

– Uhapšene osobe su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije i bit će u zakonskom roku predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo – saopćeno je iz FUP-a.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79