Privrednici iz Jablanice najavili blokadu magistralnog puta zbog radova na tunelu Crnaja

Preduzeće Ceste Federacije BiH najavilo su za sutra, 11. januar početak pripremnih radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar. Nakon njihove najave, odlasili su se iz Udruženja privrednika Jablanice te najavili blokadu magistralnog puta M-17.

“Obavještavamo Vas da je na sastanku Upravnog odbora Udruženja privrednika Jablanica održanog 07.01.2021. godine, donesen je zaključak za mirno okupljanje i blokadu saobraćajnice M17 zabog neispunjavanja naših zahtjeva povodom izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja. S tim u vezi uputili smo relavantnim institucijam zahtjev za odobrenje i iskazivanje nezadovoljstava mirnim okupljanjem i blokadom saobraćajnice”, kažu oni.

Počinju pripremni radovi na rekonstrukciji tunela Crnaja, jednoj od crnih tačaka na bh. cestama

Budući da smo u više navrata imali sastanke i obraćanja višim nivoima vlasti u FBiH bez konkretnog odgovora na postavljena i tražena pitanja, dodaju, moramo samo sa žaljenjem konstatirati da se za ova četiri mjeseca koliko je trajala naša borba se nije ništa promijenilo, da nismo dobili nikakve konkretne garancije da planirani radovi neće proizvesti negativne uticaje na život i poslovanje građana Jablanice.

“Međutim, slijedom informacija koje imamo, a vezane su za najavljeni početak izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Crnaja, Udruženje privrednika Jablanica sa predstavnicima lokalne izvršne i zakonodavne vlasti te sličnih udruženja u okolnim lokalnima zajednicama, je tražilo hitno očitovanje po sljedećim postavljenim pitanjima:

– Insistiramo da se kao prethodno pitanje mora riješiti kvalitetna zaobilaznica i u tom kontekstu predlažemo da Vlada FBiH pristupi realizaciji svoje Odluke kojom se obvezala da će za potrebe priključka Jablanice i svih lokalnih zajednica koje se u Jablanici uključuju na M-17 (Prozor-Rama, Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf, Tomislavgrad, …) izgraditi novu brzu cestu koja će zapravo zauvijek riješiti pitanje kvalitetne povezanosti ovih područja sa koridorom 5C i biti sigurna alternativa za potpunu protočnost saobraćaja.

– Vlada FBiH I JP Ceste FBiH moraju dati čvrste, pisane garancije koliko će trajati obustava saobraćaja”, naveli su oni.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79