Problem s grijanjem u Zenici još nije riješen: Učenici u hladnim učionicama, časovi skraćeni

Problem s grijanjem u Zenici još nije riješen, pa su i danas učenici osam osnovnih i 10 srednjih škola u hladnim učionicama. I danas su skraćeni časovi na 30 minuta. Odgovornost za ovu situaciju nadležni iz Javnog preduzeća Grijanje i Gradske uprave sada prebacuju na kompaniju Arcelor Mittal koja isporučuje toplotnu energiju za daljinsko grijanje, tvrdeći da su sa svoje strane uradili sve što je potrebno za početak grijne sezone.

Iz Arcelor Mittala su saopštili da će tokom dana javnosti predstaviti svoju stranu ove priče. Do tada, uz sve glasnije negodovanje građana, u 12 hiljada i 700 stambenih i poslovnih objekata koriste se alternativni izvori zagrijavanja prostora.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić razgovarao je jutros sa direktorom Javnog preduzeća “Grijanje” Vahdetom Drinom o problematici početka grijne sezone.

Tom prilikom predsjedavajućem Husetiću prezentirano je šta je preduzeće uradilo u sezoni pripreme grijne sezone, te su razgovarali o brojnim medijskim natpisima o postojanju zabrana nadležnih kantonalnih i federalnih inspekcija, saopćeno je iz Gradske uprave.

Predsjedavajućem Husetiću prezentirani su i ugovori sa Elektroprivredom BiH, te Kantonalnom inspekcijom o ispravnosti i mogućnosti upotrebe elektro-energetskih postrojenja u objektu stare Termoelektrane čime je JP “Grijanje” ispunilo sve uslove koji su naloženi od tih organa.

Kako je istaknuto, Javno preduzeće “Grijanje” doseglo je jučer u 16 sati nivo napunjenosti sistema za koji je neophodno uključenje postrojenja u staroj Termoelektrani.

– O tome su obavijestili Kompaniju “ArcelorMittal” Zenica, a do jutros ta kompanija nije pokrenula bilo kakve aktivnosti niti odgovorila na zahtjev. Da su iz “ArcelorMittala” reagirali, prema našim uputama, stvorila bi se mogućnost da topli radijatori građanima budu već u srijedu navečer – kazao je nakon sastanka direktor Vahdet Drino.

Napomenuo je da građani Nemile na postrojenjima, kojima upravlja preduzeće kojim rukovodi, imaju nesmetanu isporuku toplotne energije još od jučer, kao i škola, policija i Dom zdravlja.

Nakon sastanka, predsjedavajući Husetić bio je vidno razočaran ponašanjem direktora Nikhil Mehte prema preduzeću “Grijanje”, ‘koji nije želio da jučer održi sastanak sa delegacijom Gradske uprave Zenica kojem je trebao prisustvovati i predsjedavajući, a sve s ciljem prevazilaženja problema grijanja’.

– Ukoliko se Kompanija “ArcelorMittal” i direktor Mehta nastave ponašati neodgovorno, pozvat ću građane da zajedno sa mnom protestuju ispred sjedišta te kompanije – poručio je predsjedavajući Husetić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79