Problemi s penzionisanjem: Jesu li za NSRS državni policajci građani drugog reda?

Na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 22. juna 2021. godine na dnevnom redu je i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskoj policiji Republike Srpske kojim se sudskim policajcima i pripadnicima zatvorske straže u Republici Srpskoj priznaje pravo na obračun ličnog koeficijenta za penziju na osnovu najpovoljnije petogodišnjeg prosjeka, a tim povodom Sindikat SIPA-e obratio se zahtjevom da se iznađete rješenje i isto pravo prizna i policijskim službenicima zaposlenim u policijskim organima na nivou Bosne I Hercegovine (SIPA, GP BIH, DKPT).

„Napominjemo da se govori o ukupno 1.020 policijskih službenika koji rade na nivou Ministarstva bezbjednosti Bosne I Hercegovine sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koji žive i uplaćuju redovno doprinose budžetu Republike Srpske, koji su već godinama diskriminisani u odnosu na sve ostale policajce u BiH jer nemaju pravo da se odreknu posebnog staža te kao takvi odlaze u penziju bez da im se da mogućnost kao ostalima da na svoj zahtjev odlučuju o tome da li će im se poseban staž u dvostrukom trajanju računati ili ne.

Takođe evidentna je diskriminacija grupe policijskih službenika koja je vezana za obračun ličnog koeficijenta za penziju na osnovu najboljieg petogodišnjeg prosjeka prilikom odlaska u penziju jer ni na to nemaju pravo jedini u Republici Srpskoj i BiH“, istakao je Edin Kahrimanović, predjednik Sindikata SIPA-e.

Napominje da se policijski službenici iz Republike Srpske koji rade u policijskim Agencijama Bosne i Hercegovine osjećaju napušteno i kao građani drugog reda.

„I do sada smo upućivali razne dopise i akte na različite adrese, od Vlade Republike Srpske, ministarstava u sastavu Vlade Republike Srpske, Narodne Skupštine Republike Srpske, parlamentarnim strankama u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, Vijeću ministara BiH itd. Međutim, niko nije pokušao riješiti ovaj problem. Sada kad se rješava isto pitanje za službenike sudske policije i zatvorske straže nadamo se da nas nećete ostaviti na cjedilu i da ćete i za nas izaći pravo rješenje“, dodao je Kahrimanović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79