Pročitajte Sky poruke koje je Bojan Roguljić pisao kriminalcu s Interpolove potjernice

Post [M,D] First paragraph - 300x250

Sud BiH, na prijedlog Tužilaštva, ukinuo je prije dva dana pritvor Nedeljku Luburi, glavnom inspektoru MUP-a RS koji je prošle sedmice lišen slobode pod sumnjom da je u gepeku službenog vozila prošvercao opasnog kriminalca s Interpolove potjernice Ivana Mijatovića, državljanina Crne Gore.

Pritvor je ukinut i za slobode lišenog Bojana Roguljića, koji je organizirao da se Mijatović iz Slovenije prebaci u BiH, i to u službenom vozilu MUP-a RS preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Lubura i Roguljić priznali su krivično djelo za koje se sumnjiče i nalaze se u kućnom pritvoru. Njihove kriminalne radnje razotkrila je istraga u vezi s aplikacijom Sky.

Post [M,D] Text - ADX / Video

Iz dešifriranih poruka koje su u posjedu „Avaza“ utvrđeno je da je Mijatović koristio i krivotvorene isprave na ime Žarko Mlinarević, a otkriveno je gdje se ovaj pripadnik “škaljarskog klana” krio i da je njegovo prebacivanje u BiH organizirano s ciljem njegove zaštite od lišenja slobode.

Naime, iz razgovora vođenih putem Skya utvrđeno je da je osumnjičeni Roguljić organizirao prebacivanje Mijatovića s područja Španije u BiH jer su saznali da je u toj zemlji 2020. godine došlo do hapšenja velikog broja osoba koje se bave trgovinom opojnim drogama.

U jednoj od poruka nastalih početkom decembra 2020. godine Roguljić na Skyu piše Mijatoviću: “Tamo se španska murija digla. Idi, brate, idi iz Španije. Pred Novu sve hapse u Španiji. Murija se digla!”

Post [M,D] Text - ADX / Video

Nekoliko dana kasnije, tačnije 8. decembra, Roguljić je, s još dvije osobe, otputovao u Španiju po Mijatovića, odakle su Porscheom njemačkih registarskih oznaka stigli u Sloveniju. Put do BiH nastavili su službenim vozilom MUP-a RS.

Zanimljivo je da je Roguljić 13. decembra 2020. organizirao pregled Mijatovićevog Porschea radi utvrđivanja eventualnog prisustva GPS-a i prislušnih uređaja postavljenih od policije, a zatim dogovorio sastanak s inspektorom Luburom, koji je u službenom vozilu MUP-a RS prokrijumčario Mijatovića iz Slovenije u BiH preko graničnog prijelaza Stara Gradiška.

Sve ove radnje Lubura je obavio 16. decembra iako je znao da je Mijatović na Interpolovoj potjernici i da posjeduje lažne isprave na drugo ime. Osim toga, Lubura nije imao nalog za službeno putovanje u inozemstvo niti je o tome ministar Dragan Lukač bilo šta znao. Za ove radnje uzeo je za sada neutvrđen novčani iznos.

Post [M,D] Text - Linker

Nedeljko Lubura je provjeravao i jesu li dokumenti izdati na ime Žarko Mlinarević još važeći, odnosno da li su, eventualno, poništeni i postoji li potraga za osobom tog identiteta, što je vidljivo iz ostvarenih komunikacija putem Sky Ecca, navodi se u dokumentima Tužilaštva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79