Ambasador Izraela koji je podržao Čovića izgubio posao, Izrael šalje novog

Ambasador Izraela koji je podržao Čovića izgubio posao, Izrael šalje novog


Izraelski premijer Yair Lapid naredio je ukor izraelskog ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za Bosnu i Hercegovinu nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način kako odgovara HDZ-u i Zagrebu, prenosi izraelski Haaretz. Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum koji je procurio u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara HDZ i službeni Zagreb. No, Izrael je odlučio i poslati novog ambasadora za BiH.

Premijer Izraela naredio ukor izraelskog ambasadora u Albaniji zbog BiH

Premijer Yair Lapid, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je da se ambasador Noah Gal Gendler osudi nakon objavljivanja uvodnika Haaretza u kojem se njegovi postupci nazivaju “novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju”.

“Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku Haaretza”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Novi ambasador za BiH je Galit Peleg koja je objavila na Twitteru kako se raduje što se nakon prve posjete prije devet godina, ponovo vraća u BiH.

“Prije devet godina prvi put sam posjetila BiH i nisam mogla odoljeti njenoj ljepoti. Putovala sam u Mostar, Sarajevo i Banjaluku. Ko bi pretpostavio da ću se nakon devet godina vratiti kao ambasadorica u ovu zemlju”, navela je Peleg.

Galit je bila na poziciji šefa Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku. Služila je kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a nakon odsluženja vojnog roka studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistočne studije i Međunarodne odnose. Tokom studija Galit je radila sa tinejdžerima kroz nekoliko projekata, institucija i internata u Haifi i Jerusalimu, javlja N1.

Godine 1998. pridružila se izraelskoj diplomatskoj službi kao kadetkinja. U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku. Od 2001-2005 bila je zamenica ambasadora u Srbiji, gde se fokusirala na ponovno uspostavljanje međusobnih odnosa između Izraela i Srbije tokom procesa raspada Jugoslavije.

U periodu 2007-2011, Galit je bio šef kancelarije za vezu sa Evropskim parlamentom u Misiji Izraela pri Evropskoj uniji u Briselu.

Nakon povratka u Jerusalim, vodila je posebne projekte u oblasti „brendiranja Izraela“ i radila sa vodećim PR firmama u Evropi, preko svoje pozicije u Odjelu za medije i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova. Pokrenula je kampanju pod nazivom “Start Tel Aviv” za promociju Izraela kao start up nacije, u saradnji sa gradom Tel Avivom. Ovaj program, koji dovodi nejevrejske poduzetnike u Izrael i pretvara ih u “ambasadore Izraela”, nastavlja se i danas u više od 50 zemalja širom svijeta.

Tečno govori hebrejski, engleski, francuski, a govori arapski i srpski jezik.​

Podsjetimo, u memorandumu koji je uputio izraelski ambasador, a u kojem se navodi da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”. Ovo je izazvalo burne reakcije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija