Ambasador Izraela koji je podržao Čovića izgubio posao, Izrael šalje novog

Izraelski premijer Yair Lapid naredio je ukor izraelskog ambasadora u Albaniji koji je zadužen i za Bosnu i Hercegovinu nakon što je podržao plan izborne reforme u BiH na način kako odgovara HDZ-u i Zagrebu, prenosi izraelski Haaretz. Opomena je uslijedila dvije sedmice nakon što se pojavio memorandum koji je procurio u kojem ambasador podržava kontroverzni plan izborne reforme koji zagovara HDZ i službeni Zagreb. No, Izrael je odlučio i poslati novog ambasadora za BiH.

Premijer Izraela naredio ukor izraelskog ambasadora u Albaniji zbog BiH

Premijer Yair Lapid, koji je i ministar vanjskih poslova, naredio je da se ambasador Noah Gal Gendler osudi nakon objavljivanja uvodnika Haaretza u kojem se njegovi postupci nazivaju “novim najnižim nivoom za izraelsku diplomatiju”.

“Po nalogu premijera i ministra vanjskih poslova Yaira Lapida, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Alon Ushpiz ukorio je izraelskog ambasadora u Albaniji i Bosni i Hercegovini zbog ponašanja u slučaju o kojem se danas govori u uvodniku Haaretza”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Novi ambasador za BiH je Galit Peleg koja je objavila na Twitteru kako se raduje što se nakon prve posjete prije devet godina, ponovo vraća u BiH.

“Prije devet godina prvi put sam posjetila BiH i nisam mogla odoljeti njenoj ljepoti. Putovala sam u Mostar, Sarajevo i Banjaluku. Ko bi pretpostavio da ću se nakon devet godina vratiti kao ambasadorica u ovu zemlju”, navela je Peleg.

Galit je bila na poziciji šefa Odjela za javnu diplomatiju i akademske poslove u Generalnom konzulatu Izraela u New Yorku. Služila je kao oficir u Izraelskim odbrambenim snagama (IDF), a nakon odsluženja vojnog roka studirala je na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu gdje je diplomirala na dva odsjeka: Islamske i bliskoistočne studije i Međunarodne odnose. Tokom studija Galit je radila sa tinejdžerima kroz nekoliko projekata, institucija i internata u Haifi i Jerusalimu, javlja N1.

Godine 1998. pridružila se izraelskoj diplomatskoj službi kao kadetkinja. U periodu 1999-2000 bila je zamjenica ambasadora u Maroku. Od 2001-2005 bila je zamenica ambasadora u Srbiji, gde se fokusirala na ponovno uspostavljanje međusobnih odnosa između Izraela i Srbije tokom procesa raspada Jugoslavije.

U periodu 2007-2011, Galit je bio šef kancelarije za vezu sa Evropskim parlamentom u Misiji Izraela pri Evropskoj uniji u Briselu.

Nakon povratka u Jerusalim, vodila je posebne projekte u oblasti „brendiranja Izraela“ i radila sa vodećim PR firmama u Evropi, preko svoje pozicije u Odjelu za medije i odnose s javnošću u Ministarstvu vanjskih poslova. Pokrenula je kampanju pod nazivom “Start Tel Aviv” za promociju Izraela kao start up nacije, u saradnji sa gradom Tel Avivom. Ovaj program, koji dovodi nejevrejske poduzetnike u Izrael i pretvara ih u “ambasadore Izraela”, nastavlja se i danas u više od 50 zemalja širom svijeta.

Tečno govori hebrejski, engleski, francuski, a govori arapski i srpski jezik.​

Podsjetimo, u memorandumu koji je uputio izraelski ambasador, a u kojem se navodi da su “spremnost i prijedlozi hrvatske strane o promjenama u izbornom zakonu su dobrodošli”. Ovo je izazvalo burne reakcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79