Općina Stari Grad platila 13.500 KM duga građana kako bi imali vodu

Zbog duga od 13.500 KM građanima Starog Grada koji žive u barakama u ulici Nalina, KJKP”Vodovod i kanalizacija” prije četiri godine potpuno je isključio vodu. Uzaludni su bili pokušaji stanovnika ovih baraka da dokažu kako ne znaju kako je nastao dug i da nikada nisu dobili nijedan račun za vodu.

Nadležno kantonalno javno komunalno preduzeće isključilo je vodu, te nije ostavilo ni mogućnost dogovora oko plaćanja duga na rate, a stanovnici su živjeli ispod svakog dostojanstva i bez elementarnih uslova. Vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Almedin Miladin upoznao je općinskog načelnika mr.Ibrahima Hadžibajrića o ovom problemu koji je odmah prihvatio inicijativu da Općina plati nastali dug, ali je želio i lično upoznati ove građane i upoznati se sa njihovim problemima.

U Nalinoj ulici načelnika Hadžibajrića dočekali su Samila Karaman i Edina Hadžibajrić koje u barakama žive od 1985. godine.

“Nekada je ovdje živjelo šest porodica, a sada su tri. Mi živimo ispod svakog ljudskog dostojanstva jer nemamo vodu. ‘Vodovod’ nam je isključio 2009. godine i uklonio sat. Kažu da imamo dug, a kako kad nikad nismo dobili nijedan račun? Da su nam slali račune, mi bi ih plaćali isto kao što plaćamo struju i ostalo, mi ne bježimo od toga. Ovdje je prije bila javna česma i nikada nisu dolazili računi. Molila sam ih da mi puste vodu, da mi daju da plaćam na rate, ništa nisu pristali. Otac mi je poginuo, brat umro, imam bolesnu majku od 72 godine o kojoj brinem, a zamislite kako nam je bez vode. Neko ima velike želje u životu, a mi samo želimo vodu,” ispričala je Edina sa suzama u očima.

Njena komšinica Samila je invalid i živi sama. “Ovdje smo smješteni 1985. godine: moji otac, majka, brat i sestra. Ja sam ostala sama s majkom koja je prošle godine umrla od korone u 75.godini. Teško živimo i da nije pomoći dobrih komšija ne bismo nikako imali vode. Ovo nije život za čovjeka,” ispričala je Samila. Vodu su sve do sada točili kod komšija, a posebnu zahvalnost su izrazile komšinici Rasemi Nišić, koja im je uvijek izlazila u susret.

“Ne možemo joj se odužiti za dva života. Četiri godine od nje uzimamo vodu, otvorimo šaht i sipamo koliko hoćemo, a ona plaća sve račune. Ne znamo kako bismo živjeli da nije ove dobre žene,” ispričale su Edina i Samila.

Nakon što je saslušao teške životne priče ovih građana, općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić odmah je naložio plaćanje duga zbog kojeg je voda isključena, a ovu inicijativu usvojilo je i Općinsko vijeće Stari Grad. No, problemima ovih ljudi tu nije bio kraj. Iako je dug plaćen, komunalno preduzeće odbilo je izvršiti razdvajanje vodovodnih instalacija i izradu priključaka za ove građane, tražeći dodatna sredstva za ovu uslugu.

Općina Stari Grad platila je još 2.800 KM za priključak ovim građanima koji su sami iskopali kanale za polaganje cijevi do njihovih domova. Iako je kompletan proces pokrenut i sredstva za otplatu duga uplaćena prije mjesec dana, Općina Stari Grad je morala u više navrata urgirati kod nadležnog preduzeća da ove radove uzme u prioritet, posebno imajući u vidu izuzetno visoke temperature koje su vladale u prethodnom periodu, te je bilo nehumano građane ostaviti bez vode u takvim uslovima. Konačno, ove sedmice završeni su svi radovi, a građani su ponovo dobili vodu u svojim domovima.

“Konačno i mi možemo živjeti k’o ljudi. Nama je samo voda trebala, sve drugo ćemo lakše prebroditi. Nikada nećemo zaboraviti načelniku Hadžibajriću ovo što je učinio za nas. Zahvaljujemo se i svima ostalim u Općini i Općinskom vijeću koji su pomogli da i mi konačno dobijemo vodu,” poručili su građani iz ulice Nalina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79