Prodata jedna od najvećih bh. IT kompanija, evo ko je novi vlasnik

Prodata jedna od najvećih bh. IT kompanija, evo ko je novi vlasnik


HTEC Group, globalna kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda, akvizirala je “Mistral Technologies”, jednu od vodećih tehnoloških kompanija iz BiH.

HTEC Group je kompanija za konsalting, softversko inženjerstvo i razvoj digitalnih proizvoda. Osnovani su 2008. u Beogradu, danas imaju sjedište u San Francisku, izvještava BiznisInfo.

U međuvremenu su prešli put preko brzorastuće kompanije za tehnološki razvoj i tehnološko savjetovanje do investicije od preko 100 miliona eura.

Od svog osnivanja u Sarajevu 2010. godine, Mistral se pozicionirao kao poslodavac za vrhunske inženjerske talente u Bosni i Hercegovini, donoseći globalno relevantne projekte lokalnim profesionalcima.

S impresivnim portfeljem klijenata od Fortune 500 firmi, Mistral će nadopuniti i proširiti HTEC-ovu stručnost u području fintecha, telekomunikacija, multimedije i drugih ključnih industrija u kojima ima više od 12 godina iskustva u isporuci kreativnih tehnoloških rješenja svojoj bazi klijenata prvenstveno u SAD-u.

Akvizicija proširuje ukupne inženjerske kapacitete HTEC-a, tehničku stručnost i jedinstveno znanje i iskustvo sa više od 300 stručnjaka.

Uz dodatak Mistrala, HTEC sada ima gotovo 600 zaposlenika u Bosni i Hercegovini, što ga čini najvećom kompanijom softverskog inženjeringa u zemlji.

Globalno, HTEC-ov tim narastao je na više od 2.000 zaposlenika međusobno povezanim preko razvojnih centara u jugoistočnoj Evropi – gdje firma posluje u šest zemalja – zajedno s kreativnim i konsultantskim uredima koji se nalaze u Silicijskoj dolini, Londonu, New Yorku, Minneapolisu, Amsterdam, Stockholm i Göteborg.

Htec grupa nedavo je sklopila partnerstvo sa američkom investicionim fondom Brajton Park Kapital (Brighton Park Capital) za ulaganje vrijedno 140 miliona dolara. Riječ je o fondu specijalizovanom za ulaganje u softverske, tehnološke i zdravstvene usluge.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija