Prof. dr. Tarik Zaimović imenovan za rektora Univerziteta u Sarajevu

Foto: N1/Screenshot

Prof. dr. Tarik Zaimović imenovan je za novog rektora Univerziteta u Sarajevu, nasljeđujući Rifata Škrijelja koji je ovu funkciju obnašao posljednjih osam godina.

Trenutno redovni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Zaimović je dobio veću podršku od svoje protukandidatkinje, prof. dr. Almire Hadžović-Džuvo.

Kao član Katedre za menadžment i informacione tehnologije, predaje predmete kao što su Upravljački informacioni sistemi, Poslovni informacioni sistemi, Upravljanje IT projektima, Poslovanje u mrežnoj ekonomiji i niz izbornih predmeta.

U svojoj bogatoj biografiji, Zaimović ističe objavljivanje brojnih istraživačkih studija i publikacija, te je (ko)autor deset knjiga i nekih od važnijih strateških dokumenata Vlade. Posjeduje 25 godina iskustva u razvoju i izvođenju različitih obrazovnih programa, uključujući dodiplomske, postdiplomske, MBA i prilagođene obrazovne programe.

Zaimović ima široko iskustvo u upravljanju projektima, standardima i procedurama vezanim za planiranje i izvođenje projekata, te u implementacionim okvirima UN-a, Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija. Jedan je od autora Državne strategije razvoja informacionog društva, kao i regionalnih okvira razvoja informacionog društva, eAgende i eAgende Plus.

U svom predstavljanju, Zaimović je naglasio važnost novih zapošljavanja asistenata prema praksi koja je uvedena prije nekoliko godina. Nakon rata, bio je asistent prof. dr. Zlatka Lagumdžije. Do 2017. godine obavljao je funkciju koordinatora reforme javne uprave, bio član UO odbora za e-vladu, član ekspertne komisije za sudske vještake, koordinator za sistem ranog upozorenja u BiH, te državni ekspert za e-vladu. Također je bio član tima za razvoj informacionih tehnologija, konsultant za razvoj informacionih strategija, član UO BH Telekoma, i višegodišnji zaposlenik u uredu UNDP-a u BiH uz posao na fakultetu. Bio je uključen u mnoge projekte, uključujući studiju opravdanosti zamjene konvencionalne rasvjete LED rasvjetom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79