Profesionalni vozači napuštaju BiH u potrazi za boljim uslovima i plaćama

Sve masovniji odlazak profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine prema inostranstvu, posebno prema Njemačkoj i Sloveniji, stvorio je već vidljive probleme u transportnom sektoru zemlje.

Otkako je egzodus profesionalnih vozača iz Bosne i Hercegovine započeo 2019. godine, više od 6.000 vozača napustilo je zemlju u potrazi za boljim radnim uslovima. Domaći poslodavci sada izražavaju zabrinutost da će uskoro ostati bez radne snage u transportnom sektoru.

Osim plaća, problematično je i stanje na graničnim prijelazima i dugotrajna čekanja koja pogađaju vozače. A povećanje potražnje za teretnim prijevozom u europskim zemljama dodatno je pogoršalo problem.

Ključno rješenje za zaustavljanje ovog trenda jest povećanje plaća za profesionalne vozače u Bosni i Hercegovini. To bi moglo privremeno zaustaviti odlazak, ali dugoročno su potrebna sistemska rješenja i smanjenje opterećenja cijene rada kako bi se osigurali povoljniji uslovi za rad i očuvao transportni sektor u zemlji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79