Protesti i u Sarajevu: Nekoliko stotina građana pokazalo solidarnost sa Palestincima

Nekoliko stotina građana Sarajeva okupilo se danas u centru grada kako bi mirnom protestnom šetnjom pružilo podršku Palestini usred trajanja sukoba s Izraelom.

Protestna šetnja je počela s Baščaršije, a prisutni su sve vrijeme naizmjenično uzvikivali: “Palestina”, “Gaza”, “Bosna” uz nošenje zastava Palestine i Bosne i Hercegovine. Grupa građana je šetala do Marijin-Dvora, gdje je ispred zgrade državnog parlamenta okončala protest.

Dešavanja u Jerusalemu su ovih dana privukla pažnju svjetske javnosti, a države su podijeljene kada je riječ o pružanju podrške. Neki od njih podržavaju Izrael, dok postoje i oni koji su na strani naroda Palestine. I u BiH je također zabilježena takva vrsta podjele.

Protestni skup u Sarajevu je počeo oko 14:00 sati, a prisutni će svoju šetnju završiti kod Sarajevo City Centra na Marijin-Dvoru.

Prije dva dana je jedna ovakva vrsta podrške održana i u Zenici, a shodno tome, i iz Sarajeva je poslana ista poruka, a to je da nemiri i zločin nad narodom Palestine moraju prestati.

Podsjećamo, uoči Bajrama, a posljednjih dana ramazana, eskalirao je sukob u istočnom Jerusalemu, gdje je do sada u izraelskim napadima u Gazi stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, izvijestilo je u četvrtak palestinsko ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi.

Najmanje 621 osoba zadobila je povrede kao rezultat izraelskih zračnih napada ove sedmice, dodalo je ministarstvo zdravstva. Od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, rekla je izraelska vojska.

U međuvremenu je Hamas u četvrtak navečer na Izrael ispalio još oko 55 raketa. Brojni zvaničnici su apelovali na zaustavljanje sukoba, međutim, dosad još nije postignuto nikakvo konkretno rješenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79