Protesti u Banjoj Luci: Poslodavcima radnici trebaju biti na prvom mjestu

Prvi maj se u Banjoj Luci obilježava tradicionalnim skupom rukovodstva Saveza Sindikata Republike Srpske i granskih sindikata.

Neki od zahtjeva sa skupa su povećanje plata radnicima te uređenje sistema plata u realnom sektoru potpisivanjem kolektivnog ugovora.

Sa prosječnom platom od 1.250 KM, građani u entitetu Republika Srpska ne mogu da plate ni pola potrošačke korpe koja je prešla cifru od 2.000 KM.

U jeku inflacije radnici kažu da mogu da priušte samo osnovne životne namirnice i zato je smatraju pod hitno potrebno urediti sistem plata.

Uz povećanje plata, neophodno je i potpisivanje kolektivnog ugovora na koji Savez sindikata ukazuje godinama.

Iz resornog ministarstva kažu da će u narednom periodu biti pokrenut rad Ekonomsko-socijalnog savjeta, da bi se kroz dijalog došlo do najoptimalnijih rješenja za radnike u RS-u.

Da bi ukazali na prava radnika Savez sindikata RS okupio se u parku “Mladen Stojanović” kako bi poslodavcima poslali poruku da im njihovi radnici trebaju biti na prvom mjestu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79