Protesti u Sarajevu: Tražimo da minimalna plata bude 1.000 KM

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je organizovao protestnu šetnju u Sarajevu s ciljem pozivanja na bolje uslove za radnike.

Ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH su krenuli u 11 sati, nakon čega odlaze ka Parlamentu BiH i Vladi FBiH, a kreću se ulicama Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Radićeva, Obala Kulina Bana, Obala Maka Dizdara, Hamdije Kreševljakovića, most Skenderija, Hamze Hume, Zmaja od Bosne i Hamdije Čemerlića.

Okupljeni su došli sa zviždaljkama i drugim predmetima kojima mogu jednostavno praviti glasne zvukove, mnogi su ogrnuti zastavom Bosne i Hercegovine, a veliki broj njih nosi i transparente.

Na tim natpisima ispisani su zahtjevi sindikalaca i poruke Vladi FBiH.

Zahtjevi ovog sindikata odnose se na: usvajanje zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH, kojim će se garantovati minimalna plata u ovom entitetu u iznosu od 1.000 KM, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o radu, koje je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, potpisivanje granskih kolektivnih ugovora i uvezivanje radnog staža radnicima koji nemaju uvezan radni staž.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79