Protiv Elvedina Begića Tužilaštvo obustavilo pet predmeta, šesti čeka odluku

Kada je riječ o kantonalnom nivou, treba podsjetiti da je Federalna uprava policije 2014. podnijela Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ivice Veličana, direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zatim Bakira Karahasanovića, bivšeg direktora aerodroma, te Elvedina Begića, aktuelnog pomoćnika direktora sarajevskog aerodroma i predsjednika Nogometnog saveza BiH (NSBiH)

Predsjednik Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Elvedin Begić zasigurno spada među najkompromitiranije javne ličnosti ili funkcionere u BiH budući da obnaša veoma važnu funkciju u bh. društveno-političkom sistemu, a opterećen je brojnima navodima o aferama i malverzacijama.

Piše: Amil DUČIĆ

O tome najviše govori mnoštva krivičnih prijava, pa i policijskih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima podnesenim ovdašnjim tužilaštvima. No, da nijedna od njih, iako su dokumentovane, te su kao takve u javnosti izazvale brojne reakcije, nije doživjela svoj pravosudni epilog, za Fokus.ba potvrđeno je iz Tužilaštva BiH, te Tužilaštva Kantona Sarajevo. Sudeći po ovome, Begić bi vrlo lako mogao postati rekorder po odbačenim prijavama za kriminal.

U Tužilaštvu BiH su nam odgovorili kako je prvobitno u ovoj državnoj pravosudnoj instituciji bilo formirano čak šest predmeta protiv Begića. Ali, pet ih je rezultiralo donošenjem naredbe o nesprovođenju istrage, dok u jednom predmetu, kažu u Tužilaštvu BiH, tužilačka odluka još nije donesena.

Iz samog Tužilaštva navode kako je riječ o većem broju zaprimljenih prijava od kojih su neke anonimne, odnosno označene kao „krivična prijava je anonimna“, „NN lica“ „Anonimus ZD“ i sl. dok su druge bile potpisane. Budući da se u većoj ili manjoj mjeri podudaraju, kažu, formirano je šest predmeta.

O kakvim se prijavama radi?

Tužilaštvo BiH je, naime, još 2017. podnesena krivična prijava a koja se odnosi na malverzacije sa kartama za utakmice nogometne reprezentacije. Prema prijavi nisu prikazani potpuni iznosi gotovinskog novca od prodaje ulaznica za utakmice reprezentacije i to u vrijednosti od 550.000 KM, a konstatovan je i neiskazan promet za niz utakmica. Prijavitelj je nekadašnji član Izvršnog odbora NSBiH Ibrahim Adilagić.

Odgovor Tužilaštva na upit Fokusa (faksimil)

U vezi s ovim Žurnal.info je svojevremeno objavio da u pregledu izlaznih faktura i PDV prijava za utakmicu BiH – Litvanija koja je odigrana 16. oktobra 2012., nije uključena prodaja putem blagajne u iznosu od oko 71 hiljadu KM, za što je trebao biti plaćen PDV u iznosu od nešto više od 10 hiljada KM. Izlaznih faktura i prijave PDV-a nema ni za prodaju ulaznica za utakmicu BiH – Grčka od 22. marta 2013. vrijednosti 105 hiljada KM, odnosno izlaznog PDV-a od oko 15 hiljada KM.

Za utakmicu BiH – SAD odigranu 14. augusta 2013. godine inspektori su pored nepostojanja PDV prijave i evidentiranja u knjizi prodatih ulaznica u vrijednosti od 92 hiljade KM, konstatovali i neispravan pregled primljenih i prodatih ulaznica. Prema izvorima Žurnala iz NS/FS BiH, inspektori UIO nisu analizirali gdje je razlika u prohodima završila, no i u ovoj stavci se brojke ne podudaraju sa onima iz finansijskog izvještaja Saveza.
Osim VIP i gratis ulaznica na koje imaju pravo sponzori, odštampano je i podijeljeno dodatnih karata te vrste, vrijednosti oko 400 hiljade KM, što je proizvelo 68 hiljada KM dodatnog troška za Savez. I za VIP i za gratis ulaznice, inspektori su utvrdili određene neregularnosti.

Također, Tužilaštvu BiH podnesena je i krivična prijava protiv Elvedina Begića, Jasmina Bakovića i Neše Borovčanina zbog krivičnih djela pranje novca, poreske utaje, davanje lažnih podataka. Riječ je o pranju novca i otuđivanju sredstava u iznosu od 500.000 eura. Naime, zapisnikom Uprave za indirektno oporezivanje za period 1.8.2011. -30.9.2015. utvrđeno je da je Nogometni savez BiH kroz svoje mjesečne poreske prijave prikazao manje ostvarenog prihoda i to u iznosu od 839.186 KM.

Nadalje, nekadašnji članovi Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH Amer Halep, Ibrahim Adilagić i Senad Islam su Tužilaštvu BiH predali krivičnu prijavu protiv Elvedina Begića, predsjednika N/FS BiH, Jasmina Bakovića, generalnog sekretara Saveza, i drugih zbog niza nezakonitih radnji , između ostalog i zbog utaje PDV-a u iznosu od 800.000 KM, zatim skrivenih pet miliona KM prometa, kao i sklapanja ugovora bez odobravanja Izvršnog odbora i i još nekoliko stavki.

Elvedin Begić i Jasmin Baković

Isto tako Tužilaštvu BIH dostavljen je i kompletan zapisnik Uprave za indirektno oporezivanje koji prema mišljenju Adilagića dokazuje nezakonitosti vezane za nefakturisani prihod NS BIH u iznosu od milion KM. Sporni su i sponzorski ugovori sa JP Elektroprivredom BIH sa kojom je potpisan ugovor u iznosu od 350.000 KM za koji je izvršena uplata, a isti nikad nije fakturisan. Pored ovog ugovora sa JP Elektroprivredom potpisan je još jedan ugovor na isti dan u iznosu od 700.000 KM, a za koju, prema prijavi, izdata faktura u iznosu od 340.000 KM koja nije evidentirana u knjizi izlaznih faktura.

U Tužilaštvu BiH u izjavi za naš portal nisu precizirali koji su predmeti, praktično oboreni, a u kojem se još čeka tužilačka odluka.

Kada je riječ o kantonalnom nivou, treba podsjetiti da je Federalna uprava policije 2014. podnijela Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Ivice Veličana, direktora Međunarodnog aerodroma Sarajevo, zatim Bakira Karahasanovića, bivšeg direktora aerodroma, te Elvedina Begića, pomoćnika direktora sarajevskog aerodroma i predsjednika Nogometnog saveza BiH (NSBiH).

Sva trojica su bila osumnjičena za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, sklapanje štetnog ugovora, te nesavjestan rad u službi, čime su Međunarodnom aerodromu Sarajevo nanijeli štetu od 1,7 miliona maraka.

Istragom su utvrđene nezakonitosti prilikom provođenja javne nabavke za izgradnju objekta za smještaj avio-cateringa i restorana društvene ishrane, zaključenja ugovora sa preduzećem – izvođačem radova u vrijednosti višoj od 2.500.000 KM sa PDV-om, a da pritom nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva prostornog uređenja za njegovo građenje, te isplate avansa istom preduzeću u iznosu od preko 460.000 KM sa PDV-om, kao i nezakonitosti prilikom promjene namjene istog objekta u poslovno-administrativni objekat i izgradnje objekta čija je namjena promijenjena bez prethodno pribavljenog izmijenjenog odobrenja za građenje, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Nadalje, istragom su utvrđene i nezakonitosti u postupanju odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, a vezano za postupanje po Zaključku Vlade FBiH i otpisu dugovanja prema JP B&H Airlines u iznosu od 1.923.683,44 KM, s obzirom na to da odgovorni nisu zaštitili imovinu JP Međunarodni aerodrom Sarajevo od gubitaka aktiviranjem naplative mjenice JP B&H Airlines u iznosu 1.200.000 KM, čime su oštetili JP Međunarodni aerodrom Sarajevo za navedeni iznos.

Istragom je takođe utvrđeno i nesavjesno postupanje odgovornih osoba u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo prilikom planiranja i otvaranja carinskog skladišta – bescarinske prodavnice CD Shop u Sarajevu, a kom prilikom je preduzeću prouzrokovana šteta u iznosu od najmanje 44.000 KM, kao i prilikom zaključivanja štetnog ugovora sa jednim preduzećem iz Sarajeva, što je za posljedicu imalo štetu i iznosu od najmanje 27.000 KM.

Utvrđeno je, kako se navodi, i da je zapošljavanje u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo u vremenskom periodu 2011.-2012. godina vršeno suprotno propisima koji regulišu navedenu oblast. Na nezakonit način su zaposlene najmanje 33 osobe, po principu „neposredno poznati kandidat“ na preporuke direktora sektora JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, čime su uskratili i ograničili pod jednakim uslovima pravo na slobodno zapošljavanje nezaposlenim osobama koje se vode na evidencijama nezaposlenih osoba nadležnih službi za zapošljavanje.

Ukupna šteta pričinjena JP Međunarodni aerodrom Sarajevo naprijed opisanim postupanjem odgovornih osoba, tvrdilo se, iznosila je najmanje 1.735.000 KM.
Tri godine kasnije, postupajući tužilac Ermin Gačanović donio je naredbu o obustavi istrage protiv Elvedina Begića i Bakira Karahasanovića, budući da nije bilo dovoljno dokaza da su počinili krivično djelo. Na ovu odluku FUP nije uložio pritužbu, te je predmet i arhiviran. Kasnije je obustavljena i istraga protiv Veličana budući da je on u međuvremenu preminuo prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79