Prva sankcija za zloupotrebu djece u politici: CIK kaznio Dodikov SNSD

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) izrekla je prvu kaznu za zloupotrebu djece u političke svrhe, sankcionirajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika s novčanom kaznom od 4.500 KM.

Ova odluka dolazi nakon što je u martu 2023. godine Visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, kojima se zabranjuje uključivanje djece u aktivnosti povezane s političkim zagovaranjem ili promocijom.

SNSD je prekršio ovu odredbu organiziranjem pozorišne predstave za djecu, na kojoj su u prvom redu sjedili pristalice SNSD-a, uključujući Nikolu Šobota koji se obratio publici, u kojoj su bila djeca.

CIK je utvrdio da je SNSD u svojim objavama naveo kako je predstava održana i kako su „kvalitetno proveli vrijeme sa sugrađanima“, pri čemu su sugrađani zapravo bila djeca u publici. Komisija je ocijenila da su djeca u ovom slučaju zloupotrijebljena u političke svrhe.

Željko Bakalar, član CIK-a, istakao je da je ranije bilo masovne zloupotrebe djece u političke svrhe u BiH, ali da to nije bilo kažnjivo do izmjena Izbornog zakona BiH ove godine.

CIK je postupao po prijavi Partije demokratskog progresa (PDP), koja je uključivala i primjedbe na zloupotrebu resursa u ovom slučaju, ali te tvrdnje Komisija nije uspjela dokazati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79