Prve barikade u Sarajevu postavljene su na današnji dan prije 30 godina!

Prve barikade u Sarajevu postavljene su na današnji dan prije 30 godina!


Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 5. aprila1992. do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je 329 projektila ispaljivano na grad dnevno. Sveukupno je ispaljeno oko 50.000 tona topničkih projektila na grad.

Opsada je počela zauzimanjem međunarodnog aerodroma u naselju Ilidža od de facto srpske Jugoslavenske narodne armije. Također, zračni most za podršku stotini hiljada opkoljenih ljudi u Sarajevu trajao je duže od Berlinskog zračnog mosta.

Šta znači ne vjerovati da je agresija moguća, pa i pored postavljenih barikada biti uvjeren da takvo nešto nije moguće, najbolje znaju Sarajlije i građani BiH.

Šta znači vjerovati u pomoć svijeta, vjerovati da ubijanje hiljada civila svijet neće nijemo gledati, također znaju.

Na današnji dan prije 30 godina postavljene su prve barikade paravojnih formacija SDS-a u Sarajevu.

Bila je to generalna proba opsade. A bila je to najduža opsada jednog glavnog grada ikada, najduža u historiji modernog ratovanja, i trajala je 44 mjeseca.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija