Prvi imunolog BiH: Novalić je uradio sve suprotno od onog što sam tražio

Predsjednik Udruženja imunologa Bosne i Hercegovine Jasenko Karamehić prije nekoliko dana je napisao oštro pismo premijerima vlada bh. entiteta Federacija BiH i Kantona Sarajevo, u kojem je izrazio ogorčenost jer cijelim tokom korona krize nijedan njihov krizni štab u svom sastavu nije imao imunologa.

To nije bio prvi put, jer je ovaj stručnjak, koji je obrazovanje, osim u BiH, sticao i u SAD-u, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, te je odlukom američke vlade dobio i prestižnu stipendiju Fullbright za čuveni Univerzitet Yale, pisma slične sadržine slao i ranije, no, kako tvrdi, nikada ni na jedno nije dobio odgovor, dok je imunologe, po pravilu, malo ko šta pitao u ratu protiv korona virusa, piše Al Jazeera Balkans.

Karamehićev povod za reakciju je jasan – bez imunologije nema uspješne borbe protiv zdravstvene pošasti koja više od godinu hara planetom.

Imunologa nema čak niti u timu koji je Vlada FBiH formirala za pregovore o nabavci vakcina, što je – nečuveno, kako kaže Karamehić.

“Nažalost, premijer (Vlade FBiH Fadil) Novalić je uradio sve suprotno od onoga što sam napisao, ako je to uopšte i pročitao. Sastavio je tim koji pretežno čine službenici, te od njih traži da mu u roku od dva dana dostave rezultat svog rada i pripreme vakcinaciju. Pa, to se ne radi tako u ozbiljnim zemljama. Iz tog razloga, u takav tim ne bih niti ušao, kao niti jedan imunolog koji je svjestan toga da za dva dana ne može učiniti ništa, osim ispasti krivac za sve što bi ispalo loše. Valjda Novalić time sebi pravi potencijalni alibi zbog afere s respiratorima. Trebalo je na vrijeme formirati ozbiljnu komisiju na tu temu”, kaže Karamehić.

Na pitanje da li je bilo odgovora na ovo pitanje, on je odgovorio:

“Pismo sam slao i ranije, još u novembru, bivšem premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, ali se nije udostojio javiti. Samo mi je rečeno da mu je proslijeđeno. Od Novalića nisam dobio odgovor, ali jesam od premijera KS-a Edina Forte, kojim me odmah pozvao na sastanak, na kojem sam vidio da je atipičan političar za naše podneblje, mlad i obrazovan u Americi.

Saslušao me i epilog razgovora je da će se imunolozi uključiti u aktivnosti oko vakcinacije, pošto se KS sprema za nabavku vakcina. Napravit ćemo plan i program kako bi se postigao što bolji učinak vakcinacije”, napomenuo je Karamehić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79