Prvomajski protest u Tuzli: Pometimo političare koji nam sisaju krv

Manja grupa građana, uglavnom bivših obespravljenih radnika, penzionera i aktivista okupila se danas u Tuzli na prvomajskom protestu. Kažu da nije vrijeme za slavlje, već za bunt i svrgavanje vlasti koja je građane zavila u crno, a od radnika napravila robove.

U organizaciji Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona danas je ispred spaljene zgrade SodaSo u Tuzli održan prvomajski protest, na kojem se okupila tek manja grupa građana, a kako bi ukazali na loš položaj prije svega radnika, a zatim penzionera i mladih.
“Kada vidimo kako divljaju cijene mislim da nemamo šta slaviti. Građani moraju izaći na ulicu jer je ona jedino rješenje. Mi političare koji su nas zaveli u crno možemo jedino na ulici pobijediti, odnosno one face koje gledamo punih 30 godina. Oni nam tri decenije sisaju krv, uništili su naše firme i živote te ih moramo pomesti i pozatvarati”, kaže nam Sakib Kopić, predsjednik sindikata.

Među okupljenim građanima danas je bio i bivši radnik tuzlanskog Polihema Enes Jaganjac, koji pamti nekadašnja znatno ljepša vremena.

“Dok smo radili u firmama moglo se pola janjeta ispeći i proslaviti Prvi maj. Međutim, danas to mogu raditi samo političari. Mi smo najviše krivi jer smo glasali za njih. Promjene su svakako potrebne, ali je neophodno da se kritična masa pokrene. Nažalost, mnogi su postali letargični i djeluje mi kao da se prepuštaju nekakvoj tamnoj sudbini”, ističe Jaganjac.

Kako je boriti se za svoja radnička prava najbolje zna Senad Mehanović, zaposlenik firme Tuzla kvarc. Prisjećajući se nekadašnjih vremena, kaže nam da se 1. maj kao Međunarodni praznik rada obilježavao u sreći i veselju, a danas u tuzi.

“Sve ovo je tužno i žalosno, ali ljudi se moraju početi boriti za bolje sutra. Moja firma je samo zahvaljujući radničkoj borbi, sindikatu i novinarima koji su nam mnogo pomogli, uspjela opstati. Sada smo stabilna firma koja radi, a na tržištu djeluje veoma pozitivno”, kazao nam je Mehanović.

Mišljenja je da generalno radnička prava u Bosni i Hercegovini ne postoje.

“Radnici kao klasa više ne postoje, a tek po neki sindikat pokušava poboljšati situaciju. Nažalost, svako je počeo gledati svoj interes što nije dobro za radnike. S druge strane, ono što vlast radi je užasno i neka nam je Bog na pomoći”, naglasio je on.

Protest je simbolično održan ispred spaljene zgrade SodaSo koja je simbol građanskog bunta iz 2014. godine. Učesnicima skupa podijeljeni su i manji paketi sa jednim obrokom, uz koji će se podsjetiti na neka bolja vremena.

Izvor: Klix.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79