Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna: Godišnje se obavi do 5.000 bolničkih liječenja

Prostorije Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci decenijama su bile neuslovne, smještene u starim i dotrajalim barakama.

Mogućnost preseljenja ili izgradnje novih objekata za ovu kliniku, koja godišnje pruža podršku između 3.000 do 5.000 pacijenata, dugo je bila tema razgovora, a sada se čini da postoji plan finansiranja za ovu važnu inicijativu.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske razmatra mogućnost kreditiranja kod Razvojne banke Savjeta Evrope za izgradnju i opremanje objekata četiri psihijatrijske ustanove u Republici Srpskoj, uključujući i Kliniku za psihijatriju u Banjoj Luci.

Vlada RS nedavno je odobrila kredit od 7,6 miliona eura od Razvojne banke Savjeta Evrope za finansiranje ovog projekta, s rokom otplate do 20 godina i periodom odgode plaćanja do pet godina.

Ipak, za potpunu realizaciju ovog projekta, bit će potrebno dodatno finansijsko ulaganje iz budžeta Republike Srpske ili drugih izvora finansiranja.

Na ovoj klinici godišnje se obavi između 3.000 do 5.000 bolničkih liječenja. A anksioznost i depresija najčešći poremećaj s kojim se suočavaju zaposlenici.

Nova Klinika za psihijatriju vjerovatno će nalaziti na lokaciji gdje su smještene i druge klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79